Makovník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na vnútro makovníka
Makovník v celku

Makovník, makový koláč[1] alebo makový závin je múčnik plnený makovou náplňou populárny v strednej a východnej Európe. Alternatívnou náplňou môže byť plnka z mletých vlašských orechov alebo mletých gaštanov.

Jeho pôvod nie je jednoznačný, avšak zväčša sa uvádza, že vznikol podľa receptu na sliezsky koláč plnený makom alebo orechmi zo 14. storočia.[2] Tradične sa podáva v mnohých kuchyniach, t. j. v poľskej (makowiec), kašubskej (makówc), maďarskej (mákos bejgli), slovenskej, českej (makový závin), rakúskej (Mohnstriezel), ukrajinskej (pyrih z makom пирiг з маком nebo makivnyk маківник), bieloruskej (makavy rulet макавы рулет), bosnianskej, chorvátskej a srbskej (makovnjača), slovinskej (makova potica), rumunskej (cozonac cu mac alebo cozonac cu nucă), litovskej (aguonų vyniotinis), lotyšskej (magonmaizite), ruskej (rulet s makom/рулет с маком), dánskej (wienerbrød) a jidišskej (mohn roll). Makovník môže byť kysnutý aj nekysnutý.[3] Medzi známych priemyslových výrobcov patrí Delta, Penam a iní. Domáca príprava trvá približne 2 hodiny.[4]

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

Cesto na makovník (kysnutý) sa pripravuje z mlieka, droždia, kryštálového cukru aj vanilkového, masla, vajca a soli. Maková zmes sa natrie na cesto, ktoré sa potom zvinie a pečie.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. makovník“. In: Krátky slovník slovenského jazyka. Red. J. Kačala – M. Pisárčiková – M. Považaj. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava: Veda 2003. 985 s. ISBN 80-224-0750-X (autorský kolektív: J. Doruľa, J. Kačala, M. Marsinová, I. Masár, Š. Michalus, Š. Peciar, M. Pisárčiková, M. Považaj, V. Slivková, E. Smiešková, E. Tibenská, M. Urbančok)
  2. REDAKCIA. Najlepší tradičný makovník - odkiaľ k nám prišiel a ako ho pripraviť | Penam [online]. 2022-06-01, [cit. 2023-01-10]. Dostupné online.
  3. TOPRECEPTY.CZ. Nekynutý makový závin z mála surovin [online]. www.toprecepty.cz, [cit. 2020-04-27]. Dostupné online.
  4. a b Makový závin – křehký a plný chuti [online]. Prima Fresh, [cit. 2020-04-27]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Makový závin na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).