Middlesbrough FC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Middlesbrough FC
Celý názovMiddlesbrough Football Club
PrezývkaBoro
Založený1876
ŠtadiónRiverside Stadium,
Middlesbrough
Kapacita34 742
MajiteľAnglicko Steve Gibson
PredsedaAnglicko Steve Gibson
TrénerAnglicko Michael Carrick
LigaEFL Championship
2022-234. miesto (z 24)
Domáce farby
Hosťovské farby
Tretie farby

Middlesbrough Football Club je anglický futbalový klub hrajúci The Championship. Jeho domácim štadiónom je Riverside Stadium v severovýchodnom meste Middlesbrough. Klub bol založený v roku 1876.

V roku 2004 získal klub Ligový pohár, je to jediná významná trofej, ktorá sa klubu podarila získať. V sezóne 2005-06 sa klub dostal až do finále Poháru UEFA, kde ale podľahol klubu FC Sevilla.

Štadión[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Riverside Stadium

Klub hrá od roku 1995 svoje domáce zápasy na Riverside Stadium. Jeho súčasná kapacita je 34 742 divákov, ale v prípade potreby má klub vydané predbežné stavebné povolenie na rozšírenie kapacity štadióna na 42 000 divákov. Štadión bol postavený ako náhrada za Ayresome Park. Taylorová správa vyžadovala, aby všetky futbalové štadióny v dvoch najvyšších futbalových divíziách boli výlučne len na sedenie. Táto zmena by pre klub znamenala, že kapacita Ayresome Parku by dosahovala len niečo vyše 20 000 miest na sedenie a to bolo pre klub nepostačujúce. Predstavitelia klubu sa preto rozhodli postaviť nový štadión.

26. augusta 1995 sa na štadióne odohral prvý zápas. Middlesbrough na štadióne privítal Chelsea. Zápas sledovalo 28 286 divákov. Middlesbrough zápas vyhral 2:0, pričom Craig Hignett získal tú česť streliť vôbec prvý gól na štadióne. Ich prvá sezóna na ich novom štadióne bola zároveň ich prvým návratom do Premier League po postupe v dvoch predchádzajúcich sezónach.

Slováci v klube[upraviť | upraviť zdroj]

Tituly[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ligový pohár:
    • 2004.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]