Minimalizácia odpadu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Minimalizácia odpadu je súbor procesov a postupov, ktorých cieľom je znížiť množstvo produkovaného odpadu. Minimalizácia odpadov znižuje alebo eliminuje vznik škodlivých a trvalých odpadov, a tak podporuje úsilie o podporu udržateľnejšej spoločnosti.[1]

Zahŕňa zmenu dizajnu výrobkov a procesov alebo zmenu spoločenských vzorcov spotreby a výroby.[2] Správne spracovanie a likvidácia odpadu si môže vyžadovať značné množstvo času a zdrojov, preto prínosy minimalizácie odpadu môžu byť značné, ak sa vykonáva efektívnym, bezpečným a udržateľným spôsobom.

Tradičné odpadové hospodárstvo sa zameriava na spracovanie odpadu po jeho vzniku, pričom sa sústreďuje na opätovné použitie, recykláciu a konverziu odpadu na energiu (waste-to-energy).[2] Na účinné zavedenie minimalizácie odpadu potrebujú manažéri znalosti o výrobnom procese, životnom cykle materiálu a podrobnosti o zložení odpadu.

Hlavné zdroje odpadu sa v jednotlivých krajinách líšia. V Európskej únii najväčší podiel na vytváraní odpadu má stavebníctvo, ťažba a dobývanie. Komunálny odpad predstavuje len menej ako desatinu z celkového objemu 2,5 miliardy ton odpadu vyprodukovaného v ročne.[3]

Výhody minimalizácie odpadu[upraviť | upraviť zdroj]

Minimalizácia odpadu pomáha chrániť životné prostredie a často má pozitívny ekonomický prínos. Minimalizáciu odpadu môže zlepšiť:[1]

  • Efektívne výrobné postupy - minimalizácia odpadu môže dosiahnuť väčší výstup výrobku na jednotku vstupných surovín.
  • Ekonomickú návratnosť - efektívnejšie využívanie výrobkov znamená zníženie nákladov na nákup nových materiálov, čo zlepšuje finančnú výkonnosť spoločnosti.
  • Verejný imidž - environmentálny profil spoločnosti je dôležitou súčasťou jej celkovej reputácie a minimalizácia odpadu odráža aktívne smerovanie k ochrane životného prostredia.
  • Kvalitu vyrábaných výrobkov - nové inovácie a technologické postupy môžu znížiť tvorbu odpadu a zlepšiť kvalitu vstupov vo fáze výroby.
  • Zodpovednosť za životné prostredie - minimalizácia alebo eliminácia tvorby odpadu uľahčuje plnenie cieľov environmentálnych predpisov, politík a noriem; zníži sa vplyv odpadu na životné prostredie.

Procesy vedúce k minimalizácii odpadu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Opätovné použitie odpadového materiálu

Odpady sa môžu okamžite znovu zaradiť na začiatku výrobnej linky, aby sa nestali odpadom. Mnohé priemyselné odvetvia to vykonávajú bežne, napríklad papierne vracajú všetky poškodené kotúče na začiatok výrobnej linky a pri výrobe plastových výrobkov sa odrezky a šrot opätovne zapracovávajú do nových výrobkov.

Možno prijať opatrenia na zabezpečenie toho, aby sa počet vyradených šarží znížil na minimum. To sa dosiahne zvýšením frekvencie kontroly a počtu kontrolných bodov. Napríklad inštalácia automatizovaného zariadenia na nepretržité monitorovanie môže pomôcť identifikovať výrobné problémy v počiatočnom štádiu.

  • Výmena odpadu

V tomto prípade sa odpad z jedného procesu stáva surovinou pre druhý proces. Výmena odpadu predstavuje ďalší spôsob, ako znížiť objem odpadu, ktorý sa nedá odstrániť.

Ide o systémový prístup, ktorého cieľom je eliminovať odpad pri zdroji a na všetkých miestach dodávateľského reťazca, pričom zámerom je neprodukovať žiadny odpad. Ide o filozofiu dizajnu, ktorá kladie dôraz na predchádzanie vzniku odpadu na rozdiel od nakladania s odpadom "na konci potrubia" (teda riešením následkov a nie príčin). Keďže z globálneho hľadiska nemožno nikdy zabrániť vzniku odpadu ako takého, aj keď je minimálny (vždy bude existovať koniec životnosti aj v prípade recyklovaných výrobkov a materiálov), súvisiacim cieľom je predchádzanie znečisťovaniu. Filozofia Zero Waste hovorí aj o osvojení týchto 5 základných pravidiel:[4]

  1. Refuse - odmietni čo nepotrebuješ
  2. Reduce - zredukuj čo skutočne potrebuješ
  3. Reuse - znovu použi a oprav
  4. Recycle - zrecykluj, čo nemôžeš odmietnuť, zredukovať alebo znovu použiť (recyklácia je finančne a energeticky náročná, preto by mala prísť radu až ako štvrtá)
  5. Rot - zvyšok skompostuj

Minimalizmus sa často vzťahuje na pojmy umenie a hudba, hoci minimalistický životný štýl by mohol mať obrovský vplyv na odpadové hospodárstvo a nulovú produkciu odpadu. Taktiež môže znížiť skládkovanie a znečistenie životného prostredia. Keď sa nekonečná spotreba zníži na minimum len nevyhnutnej spotreby, zníži sa aj bezstarostná výroba voči dopytu.

Minimalizácia odpadu v domácnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinou je potenciál minimalizácie často diktovaný životným štýlom. Niektorí ľudia, môžu považovať za plytvanie nákup nových produktov kvôli reklame alebo módnym trendom, aj keď sú staršie produkty stále použiteľné. K minimalizácii odpadu sa môže prispieť kupovaním výrobkov, ktoré sú trvanlivé a dajú sa opraviť, vyhýbaním sa jednorazovým obalom a zbytočne baleným potravinám alebo odmietaním jednorazových igelitových tašiek. V súčasnosti ide do popredia aj tzv. bezobalová distribúcia (napríklad plnenie čistiacich prostriedkov, kozmetiky alebo niektorých trvanlivých potravín do vlastných nádob). Za minimalizáciu odpadu možno považovať aj domáce kompostovanie.[5][6]

Zdroje, ktoré sa využívajú v domácnosti, možno znížiť premysleným využívaním elektriny, napríklad vypínaním svetiel a zariadení, keď nie sú potrebné. Jednotlivci môžu minimalizovať spotrebu vody, aj znížiť počet jázd autom, a ísť pešo alebo na bicykli, čím sa ušetrí palivo a znížia sa emisie.

Množstvo odpadu, ktoré jednotlivec vyprodukuje, predstavuje malú časť všetkého odpadu vyprodukovaného spoločnosťou a zníženie osobného odpadu môže mať len malý vplyv na celkový objem odpadu. Zvýšené povedomie spotrebiteľov o vplyve a sile určitých nákupných rozhodnutí umožňuje priemyslu a jednotlivcom zmeniť celkovú spotrebu zdrojov. Spotrebitelia môžu ovplyvniť výrobcov a distribútorov tým, že sa vyhnú nákupu výrobkov, ktoré nemajú environmentálne označovanie, ktoré v súčasnosti nie je povinné, alebo si vyberú výrobky, ktoré minimalizujú používanie obalov.[5][6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Frequent Questions | Waste Minimization | Wastes | US EPA [online]. archive.epa.gov, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b DAVIDSON, Gary. Waste Management Practices: Literature Review [online]. Dalhousie University - Office of Sustainability, [cit. 2011-04-14]. Dostupné online. Archivované 2023-05-08 z originálu.
  3. Odpadové hospodárstvo v EÚ: fakty a čísla | Spravodajstvo | Európsky parlament [online]. www.europarl.europa.eu, 2018-06-04, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online.
  4. Prečo Zero Waste [online]. [Cit. 2023-05-08]. Dostupné online.
  5. a b RAY, Martyn S.. Waste Minimization: A Practical Guide, by B. Crittenden and S. Kolaczkowski, I. Chem. E. UK, (1995). 82 pages. ISBN 0-85295-342-9.. Developments in Chemical Engineering and Mineral Processing, 2008-05-15, roč. 3, čís. 2, s. 117–118. Dostupné online [cit. 2023-05-08]. ISSN 0969-1855. DOI10.1002/apj.5500030205.
  6. a b Minimalizácia odpadu - triedenie odpadu [online]. www.triedenieodpadu.sk, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online.