Miroslav Fikar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miroslav Fikar
slovenský chemik a informatik, vysokoškolský pedagóg
Narodenie26. august 1966 (57 rokov)
Známy vďakabývalý rektor Slovenskej technickej univerzity
Alma materFakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. (* 26. august 1966, Bratislava) je slovenský chemik a informatik, vysokoškolský pedagóg a bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Vzdelanie a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Miroslav Fikar pôsobí na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave od roku 1989, po absolvovaní Gymnázia Jura Hronca a vysokoškolského štúdia v odbore Automatizované systémy riadenia na Chemickotechnologickej fakulte SVŠT. Pracoval ako asistent, odborný asistent (od 1994), docent (od 2000) a profesor (26. 6. 2007 v odbore automatizácia na Fakulta elektrotechniky a informatiky STU). Titul DrSc. získal v roku 2009 na tému Optimálne riadenie procesov s obmedzeniami. Profesijne sa vo výskume a pedagogickej činnosti venuje automatizácii, riadeniu procesov, modelovaniu a simuláciám. Je spoluautorom dvoch monografií v nakladateľstve Springer, 40 karentovaných časopiseckých publikácií (75% so zahraničnými spoluautormi), 135 publikácií (Scopus), s viac ako 700 citáciami a má Hirschov index 12. Absolvoval dlhodobé výskumné pobyty na univerzitách v Nemecku, Francúzsku, Dánsku, Švajčiarsku. Je štipendistom nemeckej nadácie Alexander von Humboldt. Plynulo komunikuje v štyroch svetových jazykoch.

Bol zodpovedným riešiteľom 4 projektov VEGA, 2 projektov APVV, 1 projektu 7. rámcového projektu EU, 1 projektu výzvy Horizon Europe 2020, viacerých bilaterálnych projektov. Vybudoval a garantuje kompletné tri stupne štúdia v odbore Automatizácia na FCHPT STU, garantuje v odbore habilitačné a inauguračné konanie. Odbor Automatizácia na FCHPT bol hodnotený v ostatnej komplexnej akreditácii medzi tromi najlepšími v oblasti výskumu 16 (Informatické vedy, automatizácia a telekomunikácie) na Slovensku najvyššou známkou A. [1]

Od roku 2003 pôsobí ako vedúci katedry (oddelenia) a od 2006 ako riaditeľ Ústavu informatizácie, automatizácie a matematiky Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.[2]

Je vedúcou osobnosťou vo využívaní e-learningu na STU, koordinátorom prekladu softvérového balíku pre tvorbu výučbových systémov a elektronických kurzov Moodle do slovenčiny.[3]

Pôsobenie vo funkcii rektora Slovenskej technickej univerzity[upraviť | upraviť zdroj]

Akademický senát STU ho zvolil za kandidáta na rektora STU na svojom zasadnutí dňa 3. decembra 2018. O post rektora STU mali záujem traja uchádzači. Okrem neho aj Dušan Petráš a Štefan Stanko. V prvom kole získal Fikar 22 hlasov, Stanko 13 hlasov a Petráš 7. Keďže ani jeden z kandidátov na rektora nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Akademického senátu STU, uskutočnilo sa aj druhé kolo (na rovnakom zasadnutí 3. decembra 2018). Stanko v ňom získal 18 hlasov a Fikar 24 a vo voľbách zvíťazil. [4][5] Funkčné obdobie predchádzajúceho rektora Roberta Redhammera skončilo po ôsmych rokoch 23. marca 2019. Fikar mal teda pred sebou celé prvé funkčné obdobie, ktoré malo normálne skončiť 23. marca 2023.

Vo svojom volebnom programe uviedol, že úlohou vedenia univerzity je posilniť postavenie univerzity tak, aby bola rešpektovaným partnerom v európskom kontexte. Zameriavať sa chce na študentov, ale aj zamestnancov. Za dôležité považuje tiež zamerať sa na transparentnosť, zlepšiť informovanosť a komunikáciu na všetkých úrovniach, budovať elektronickú univerzitu či rozvíjať viaczdrojové financovanie. Plánoval posilňovať kvalitu vo výskume a pedagogike, budovať priemyselnú spoluprácu a podporu a starať sa zodpovedne o majetok univerzity.[4][5]

Fikara 30. januára 2019 vymenoval za rektora Slovenskej technickej univerzity prezident Andrej Kiska. Od 1. marca 2019 bol poverený výkonom a od 23. marca 2019 bol riadnym rektorom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave[2], keď nahradil v tejto funkcii Roberta Redhammera.

24. júna 2019 za STU podpísal Memorandum o spolupráci s UK a SAV, ktoré potvrdilo spoločný postup pri rozvíjaní výskumného potenciálu troch najväčších slovenských vedeckých inštitúcií.[6] Už v roku 2019 získala univerzita výskumné granty vo výške milióny eur, čo potvrdil nový hovorca STU Fedor Blaščák.[7]

V januári 2020 bývalá dekanka FIIT STU Mária Bieliková dostala od svojho nástupcu Ivan Kotuliak výpoveď. Medializovaným dôvodom bolo porušenie pracovnej disciplíny v súvislosti s nezaplatením odvodov za vyplatené odmeny študentom. Následne vznikla petícia, ktorá žiadala zrušenie jej výpovede.[8] Na podporu Bielikovej sa vyjadroval hovorca Blaščák aj člen Správnej rady STU Ing. Lelovský a tiež rektor Fikar, ktorý v júli 2020 najprv navrhol vysloviť nedôveru a potom aj odvolať dekana Kotuliaka. Napriek tomu, že väčšina akademických senátorov hlasovala v súlade s Fikarovým postojom Kotuliak zostal vo svojej funkcii. Koncom júna 2020 senát STU nevyslovil Kotuliakovi nedôveru. Z 38 hlasovacích lístkov bolo 35 platných a za nedôveru hlasovalo 15 senátorov, 10 boli proti a 10 sa zdržali.[9] V júli senát neschválil návrh rektora Fikara na odvolanie dekana. Za odvolanie hlasovalo 18 členov senátu, pričom potrebných bolo aspoň 23 hlasov. Celkový počet rozdaných lístkov bol 34, zdržali sa 3 a proti sa vyjadrili 13.[10] Na STU prebiehal súboj o to, ktorá strana viacej škodí STU. Návrh na odvolanie Lelovského bol schválený na zasadnutí AS STU už 29. júna 2020 a žiadosť o jeho odvolanie bola zaslaná ministrovi ŠVVaŠ SR 3. júla 2020. Predseda AS STU Marián Peciar informoval, že mediálne útoky voči STU a FIIT sú iniciované a podporované z vnútorného prostredia STU a bude to treba rázne vyriešiť. Na predsedníctve aj senáte odznel spoločný názor (ktorý tlmočil na Kolégiu rektora 7. septembra 2020 predseda AS STU Peciar), ktorý žiadal rektora, "aby STU s hovorcom Blaščákom rozviazala okamžite pracovný pomer, pretože jeho iniciatívy a TS poškodzovali dobré meno STU a FIIT už viacero mesiacov. Toto bolo požadované od rektora senátormi už niekoľkokrát, žiaľ bez akejkoľvek odozvy".[11] Blaščák ukončil svoje pôsobenie na STU 30. septembra 2020 a to na základe sťažnosti, ku ktorej sa pri odvolávaní rektora vyjadril dekan Kotuliak.[12] Podľa Blaščáka jeho odchod prišiel po oficiálnej sťažnosti dekana FIIT Kotuliaka zo dňa 7. 9. 2020, ktorú zaslal prostredníctvom hovorkyne fakulty rektorovi a predsedovi akademického senátu STU.[13]

26. októbra 2020 bol schválený návrh akademického senátu STU na odvolanie rektora.[14][15] Pri hlasovaní bolo odovzdaných 42 platných hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori. V návrhu na odvolanie z funkcie rektora STU Fikarovi vyčítali najmä manažérske zlyhanie pri riešení problémov na Fakulte informatiky a informačných technológií STU. Počas zasadania sa do budovy, po zásahu polície, dostal vtedajší podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga[12], ktorý zasadanie streamoval na svojom profile. Proces odvolania a rozhodnutie AS STU preverovalo niekoľko mesiacov aj Ministerstvo školstva. Prezidentka odvolala Fikara z funkcie 22. apríla 2021.[16] Následne 26. apríla 2021 AS STU poveril výkonom funkcie rektora STU Olivera Moravčíka.[17] Moravčík bol následne zvolený a potom menovaný novým rektorom STU. Marián Peciar

Funkcie a členstvá[18][upraviť | upraviť zdroj]

  • Zástupca pre Slovensko v organizáciách IFAC (International Federation of Automatic Control, od 2008), European Control Association (2007 – 2013).
  • Člen Akreditačnej komisie a predseda pracovnej skupiny v oblasti výskumu 16 (Informatické vedy, automatizácia a telekomunikácie).
  • Predseda komisie „ad hoc“ pre obhajoby doktorských dizertačných prác v oblastiach elektrotechnika, automatizácia a riadiace systémy a informačné a komunikačné technológie.
  • Člen technických výborov IFAC, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).
  • Člen redakčnej rady CC časopisu International Journal of Applied Mathematics and Computer Science.
  • Predseda redakčnej rady odborného časopisu AT&P Journal.
  • Člen vedeckých rád: UK, TUKE, ŽU, SAV, FCHPT STU v Bratislave, FAI UTB v Zlíne, CIIRC ČVUT v Prahe.
  • Predseda spoločnej odborovej komisie pre PhD Automatizácia na STU (FEI, FChPT, MtF, SjF).
  • Člen odborovej komisie pre PhD na FEL ČVUT Praha (Riadenie a robotika), FBERG TUKE Košice (Riadenie procesov).
  • Člen Mensa Slovensko.[19]
  • Open source aktivista

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. [online]. STU, 2019-03-06, [cit. 2019-09-04]. Dostupné online.
  2. a b Spektrum: Akademický senát zvolil kandidáta na rektora [online]. STU, [cit. 2019-02-28]. Dostupné online.
  3. FIKAR, Miroslav. Moodle 1.8: príručka učiteľa [online]. Bratislava: FCHPT STU, 2008 [cit. 2017-04-12]. Dostupné na: http://www.kirp.chtf.stuba.sk/moodle/pluginfile.php/13521/mod_page/content/2/m18uc.pdf Archivované 2017-04-12 na Wayback Machine
  4. a b Novým rektorom STU v Bratislave je Miroslav Fikar [online]. domov.sme.sk, [cit. 2019-02-28]. Dostupné online.
  5. a b M. Fikar sa stal novým rektorom STU v Bratislave [online]. skolskyservis, Teraz.sk, [cit. 2019-02-28]. Dostupné online. Archivované 2019-03-01 z originálu.
  6. Kedysi súperi, dnes spoluhráči: STU, UK a SAV spájajú sily [online]. www.stuba.sk, [cit. 2019-09-04]. Dostupné online.
  7. BRATISLAVA, S. T. U.. Slovenská technická univerzita získala desať miliónov na výskum [domov.sme.sk] [online]. www.stuba.sk, [cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  8. ŽIVÉ.SK. Napätie na FIIT rastie, bývalá dekanka Bieliková dostala výpoveď [online]. Živé.sk, 2020-01-09, [cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  9. KOSNO, Lukáš. Rektor STU vyzval dekana FIIT na odstúpenie, senát mu ale nedôveru nevyslovil [online]. Živé.sk, 2020-06-29, [cit. 2024-02-07]. Dostupné online.
  10. ŽIVÉ.SK. Dekan FIIT zostáva vo funkcii. Hoci za odvolanie bolo 18 z 34 senátorov [online]. Živé.sk, 2020-07-13, [cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  11. ZÁPIS č. 8/2020 zo zasadnutia Kolégia rektora STU zo dňa 07. 09. 2020 [online]. [Cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  12. a b Z á p i s n i c a č. 9 z riadneho zasadnutia (AS STU) konaného dňa 26.10.2020 o 14:00 hod. [online]. AS STU, [cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  13. Na STU pokračujú čistky, chystá sa aj odvolanie rektora [online]. 2020-10-16, [cit. 2022-02-01]. Dostupné online.
  14. ŽIVÉ.SK. Aké sú dôvody na odvolanie rektora STU podľa senátu? Niektoré sa zdajú absurdné (5 bodov) [online]. Živé.sk, 2020-10-23, [cit. 2020-10-26]. Dostupné online.
  15. Rektora STU odvolal senát. Čo mu vyčítali a ako to prebiehalo [online]. Živé.sk, 2020-10-26, [cit. 2020-10-26]. Dostupné online.
  16. AKTUALITY.SK. Prezidentka odvolala z funkcie rektora STU Fikara [online]. Aktuality.sk, [cit. 2021-09-23]. Dostupné online.
  17. BRATISLAVA, S. T. U.. Rektor [online]. www.stuba.sk, [cit. 2021-09-23]. Dostupné online.
  18. prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc., Ústav informatizácie, automatizácie a matematiky FCHPT [online]. [Cit. 2019-03-01]. Dostupné online.
  19. Zoznam členov so zverejneným profilom : Miroslav Fikar [online]. Bratislava: Mensa Slovensko, [cit. 2021-09-18]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]