Národná antisemitská strana (1883)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Národná antisemitská strana
Základné informácie
Založenie6. október 1883
Rozpustenie1892
PredsedaGyőző Istóczy
Géza Ónody
Gábor Andreánszky
Najviac poslancov17 (1884)
IdeológieAntisemitizmus
Győző Istóczy, zakladateľ Národnej antisemitskej strany

Krajinská antisemitská strana (maď. Országos Antiszemita Párt) bola prvou antisemitskou stranou v Uhorsku, ktorá vznikla v dôsledku tzv. Kauzy Tiszaeszlári (čo bolo vyšetrovanie zmiznutia mladého dievčaťa, ktoré sa pripisovalo židovskej rituálnej vražde).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Krajinská antisemitská strana vznikla v roku 1883. Založili ju prevažne členovia Liberálnej strany Győző Istóczy, Géza Ónody, Ivan Šimoni a György Széll. Strana síce vznikla kvôli súdnemu procesu v Tiszaeszlári, pretože mnohí sa obávali rastúceho politického a ekonomického vplyvu Židov, ako aj masového osídlenia Židov. Na tom bol postavený aj ich program. Žiadali novelizáciu naturalizačného zákona a vylúčenie Židov z verejných pôžičkových systémov

Proti strane sa postavilo veľa popredných politikov, ako napríklad Ľudovít Košut, Koloman Tisa či Károly Eötvös, hoci všetci videli v židovskej otázke existujúci problém. Zo začiatku nemali svoje vlastné stranícke noviny (Magyar Lap bol prvýkrát vydaný 15. marca 1885) a nemali dostatočné finančné zdroje. Napriek tomu sa im podarilo zabrániť návrhu vládnej strany, aby sa manželstvo kresťanov a židov uzákonilo.

Získali 17 kresiel vo voľbách v roku 1884 a 11 kresiel vo voľbách v roku 1887 a po celý čas fungovali ako opozičná strana. Aj keď vo voľbách v roku 1892 už nekandidovali ako jednotná strana, niekoľko ich bývalých členov sa znovu dostalo do parlamentu.

Strana sa rozdelila na dve časti už v roku 1885, a v roku 1892 bola definitívne rozpustená.

Výsledky volieb do uhorského snemu[upraviť | upraviť zdroj]

Výsledky volieb Počet mandátov Podiel mandátov Úloha v parlamente
1884 17 4,12% opozícia
1887 11 2,66% opozícia

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]