NFT

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nezameniteľný token (NFT) je jedinečný digitálny identifikátor, ktorý nemožno skopírovať, nahradiť ani rozdeliť, ktorý je zaznamenaný v blockchaine a ktorý sa používa na certifikáciu pravosti a vlastníctva. Vlastníctvo NFT je zaznamenané v blockchaine a môže byť prevedené vlastníkom, čo umožňuje NFT predávať a obchodovať. NFT môže vytvoriť ktokoľvek a jeho vytvorenie si vyžaduje len malé alebo žiadne kódovacie zručnosti. NFT zvyčajne obsahujú odkazy na digitálne súbory, ako sú fotografie, videá a zvuk. Keďže NFT sú jedinečne identifikovateľné aktíva, líšia sa od kryptomien, ktoré sú zameniteľné.

Zástancovia NFT tvrdia, že NFT poskytujú verejný certifikát pravosti alebo dôkaz o vlastníctve, ale zákonné práva sprostredkované NFT môžu byť neisté. Vlastníctvo NFT, ako je definované blockchainom, nemá žiadny vlastný právny význam a nevyhnutne nezaručuje autorské práva, práva duševného vlastníctva alebo iné zákonné práva na súvisiaci digitálny súbor. NFT neobmedzuje zdieľanie alebo kopírovanie súvisiaceho digitálneho súboru a nebráni vytváraniu NFT odkazujúcich na identické súbory.

Trh NFT dramaticky vzrástol od roku 2020 do roku 2021: obchodovanie s NFT sa v roku 2021 zvýšilo na viac ako 17 miliárd USD, čo je o 21 000 % viac ako celkových 82 miliónov v roku 2020. NFT sa používali ako špekulatívne investície a vzbudili čoraz väčšiu kritiku za energetické náklady a uhlíkovú stopu spojenú s overovaním blockchainových transakcií, ako aj ich časté používanie v umeleckých podvodoch. Trh NFT bol tiež prirovnávaný k ekonomickej bubline alebo Ponziho schéme. V máji 2022 sa trh NFT začal rútiť.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

NFT je jednotka dát uložená na type digitálnej peňaženky nazývanej blockchain, ktorú možno predávať a obchodovať s ňou. NFT môže byť spojená s konkrétnym digitálnym alebo fyzickým aktívom, ako sú obrázky, umenie, hudba a môže poskytnúť licenčné práva na použitie aktíva na špecifikovaný účel. S NFT (a prípadne súvisiacou licenciou na používanie, kopírovanie alebo zobrazovanie podkladového aktíva) možno obchodovať a predávať ich na digitálnych trhoch. Mimoprávna povaha obchodovania s NFT zvyčajne vedie k neformálnej výmene vlastníctva aktíva, ktorá nemá žiadny právny základ na presadzovanie, a tak často poskytuje o niečo viac, než len použitie ako symbol statusu.

NFT fungujú ako kryptografické tokeny, ale na rozdiel od kryptomien, ako sú Bitcoin alebo Ethereum, nie sú zameniteľné. NFT sa vytvárajú, keď blockchainy spájajú záznamy obsahujúce kryptografický hash..Tento kryptografický transakčný proces zabezpečuje autentifikáciu každého digitálneho súboru poskytnutím digitálneho podpisu, ktorý sleduje vlastníctvo daného NFT.

Autorské práva[upraviť | upraviť zdroj]

NFT is ownable, the asset link may be ownable, and the ownership of the asset is not guaranteed
Diagram zobrazujúci právo vlastniť nezastupiteľný token a prepojený súbor. Vo väčšine prípadov silne závisí od inteligentnej zmluvy tokenu.

NFT predstavuje výlučne dôkaz o vlastníctve blockchainového záznamu a nemusí nutne znamenať, že vlastník vlastní práva duševného vlastníctva na digitálne aktívum, ktoré NFT údajne predstavuje. Niekto môže predať NFT, ktorý predstavuje jeho dielo, ale kupujúci nemusí nevyhnutne získať autorské práva na toto dielo a predajcovi nemusí byť zakázané vytvárať ďalšie kópie NFT toho istého diela.

Niektoré projekty NFT, ako napríklad Bored Apes, výslovne priraďujú práva duševného vlastníctva jednotlivých obrázkov ich príslušným vlastníkom. Kolekcia NFT CryptoPunks bol projekt, ktorý spočiatku zakazoval majiteľom svojich NFT používať súvisiace digitálne umelecké diela na komerčné účely, no neskôr takéto použitie umožnil po akvizícii zbierky materskej spoločnosti.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý známy „NFT“, Quantum, vytvorili Kevin McCoy a Anil Dash v máji 2014. Pozostáva z videoklipu, ktorý natočila McCoyova manželka Jennifer. McCoy zaregistroval video na blockchaine Namecoin a predal ho Dashovi za 4 doláre počas živej prezentácie pre konferencie Seven on Seven v New Museum v New Yorku. McCoy a Dash označili túto technológiu za „monetizovanú grafiku“. Toto explicitne prepojilo nezameniteľný, obchodovateľný blockchain marker s umeleckým dielom prostredníctvom on-chain metadát (umožnených Namecoinom).

V októbri 2015 bol spustený prvý NFT projekt, Etheria, a demonštrovaný na DEVCON 1 v Londýne, prvej vývojárskej konferencii Ethereum, tri mesiace po spustení blockchainu Ethereum . Väčšina zo 457 šesťhranných dlaždíc Etheria, ktoré je možné kúpiť a obchodovať, nebola predaná po dobu viac ako päť rokov až do 13. marca 2021, keď opätovný záujem o NFT vyvolal nákupnú horúčku. V priebehu 24 hodín sa všetky dlaždice aktuálnej verzie a predchádzajúcej verzie, každá napevno zakódovaná na 1 ETH (US$0,43 v čase uvedenia na trh), predali za celkovú sumu 1,4 milióna USD.

Výraz „NFT“ dosiahol širšie využitie až so štandardom ERC-721, ktorý bol prvýkrát navrhnutý v roku 2017 prostredníctvom Ethereum GitHubu, po spustení rôznych projektov NFT v tom roku. Štandard sa zhodoval so spustením niekoľkých projektov NFT, vrátane Curio Cards a CryptoPunks (projekt na obchodovanie s jedinečnými kreslenými postavičkami, ktorý vydalo americké štúdio Larva Labs na blockchaine Ethereum).


Trh NFT zaznamenal v roku 2020 rýchly rast, pričom jeho hodnota sa strojnásobila na 250 miliónov USD. Za prvé tri mesiace roku 2021 sa na NFT minulo viac ako 200 miliónov USD.

V roku 2020 dostal americký úrad pre patenty a ochranné známky tri žiadosti o ochranné známky pre NFT. V roku 2021 sa počet prihlášok ochrannej známky vyšplhal na viac ako 1200. V januári 2022 dostal americký úrad pre patenty a ochranné známky 450 žiadostí o ochranné známky súvisiace s NFT. Rastúci zoznam značiek chránených pre NFT zahŕňa NYSE, Star Trek, Panera, Walmart, Elvis Presley, Sports Illustrated, Ticketmaster a Yahoo. V prvých mesiacoch roku 2021 sa záujem o NFT zvýšil po niekoľkých významných predajoch a aukciách umenia.

V máji 2022 The Wall Street Journal informoval, že trh NFT „kolabuje“. Denný predaj tokenov NFT klesol od septembra 2021 o 92 % a počet aktívnych peňaženiek na trhu NFT klesol od novembra 2021 o 88 %. Zatiaľ čo rastúce úrokové sadzby mali vplyv na rizikové stávky na finančných trhoch, denník uviedol, že „NFT patria medzi najšpekulatívnejšie“.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Bežne spojované súbory[upraviť | upraviť zdroj]

NFT sa používajú na výmenu digitálnych tokenov, ktoré sa spájajú s aktívom digitálneho súboru. Vlastníctvo NFT je často spojené s licenciou na používanie takéhoto prepojeného digitálneho majetku, ale vo všeobecnosti neudeľuje autorské práva kupujúcemu. Niektoré zmluvy poskytujú licenciu len na osobné, nekomerčné použitie, zatiaľ čo iné licencie umožňujú aj komerčné využitie základného digitálneho aktíva.

Digitálne umenie[upraviť | upraviť zdroj]

Digitálne umenie je bežným prípadom využitia NFT. Významné aukcie NFT spojené s digitálnym umením získali značnú pozornosť verejnosti. Dielo s názvom Merge od umelca Pak bolo najdrahším NFT s aukčnou cenou 91,8 milióna USD a Everydays: the First 5000 Days od umelca Mikea Winkelmanna (známeho profesionálne ako Beeple) druhým najdrahším za 69,3 milióna USD v roku 2021.

Niektoré zbierky NFT, vrátane Bored Apes, EtherRocks a CryptoPunks sú príkladmi generatívneho umenia, kde sa vytvára mnoho rôznych obrázkov zostavením výberu jednoduchých obrazových komponentov v rôznych kombináciách.

Hry[upraviť | upraviť zdroj]

NFT môžu predstavovať aktíva v hre, ako napríklad digitálne pozemky. Niektorí komentátori ich opisujú ako kontrolované „používateľom“ namiesto vývojára hry, ak s nimi možno obchodovať na trhoch tretích strán bez povolenia od vývojára hry. Ich prijatie od vývojárov hier však bolo vo všeobecnosti zmiešané, niektorí ako Ubisoft túto technológiu prijali, ale Valve a Microsoft ich formálne zakázali.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2021 NFT údajne vygenerovali okolo 25 miliónov USD v hudobnom priemysle, pričom umelci predávali umelecké diela a hudbu ako NFT tokeny. Dňa 28. februára 2021 predal elektronický tanečný hudobník 3LAU zbierku 33 NFT za celkovú sumu 11,7 milióna USD, na pripomenutie trojročného výročia svojho albumu Ultraviolet. 3. marca 2021 bolo vytvorené NFT na propagáciu albumu When You See Yourself od skupiny Kings of Leon. Ďalšími hudobníkmi, ktorí používali NFT, sú americký rapper Lil Pump, Grimes, vizuálny umelec Shepard Fairey v spolupráci s hudobným producentom Mikeom Deanom a rapper Eminem.

Film[upraviť | upraviť zdroj]

  • V apríli 2021 bolo NFT spojené s partitúrou filmu Triumph, ktorú zložil Gregg Leonard, prvým NFT vyrazeným pre partitúru celovečerného filmu.
  • V máji 2018 sa spoločnosť 20th Century Fox spojila s Atom Tickets a vydala limitovanú edíciu digitálnych plagátov Deadpool 2 na propagáciu filmu. Boli dostupné na OpenSea a na burze GFT. V marci 2021 sa dokument Adama Benzina z roku 2015 Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah stal prvým dokumentárnym filmom, ktorý bol vydražený ako NFT.
  • V novembri 2021 vydal filmový režisér Quentin Tarantino sedem NFT založených na nezostrihaných scénach Pulp Fiction. Miramax následne podal žalobu, v ktorej tvrdil, že boli porušené ich filmové práva a že pôvodná zmluva s Tarantinom z roku 1993 im dávala právo raziť NFT v súvislosti s Pulp Fiction.
  • Medzi ďalšie projekty vo filmovom priemysle využívajúce NFT patrí oznámenie, že bude vydaná exkluzívna kolekcia umeleckých diel NFT pre Godzilla vs. Kong a režisér Kevin Smith v apríli 2021 oznámil, že jeho horor KillRoy Was Here z roku 2022 bude vydaný ako NFT. Ako NFT vyšiel aj film Zero Contact z roku 2021, ktorý režíroval Rick Dugdale a v hlavnej úlohe s Anthonym Hopkinsom.

Špekulácie[upraviť | upraviť zdroj]

NFT predstavujúce digitálne zberateľské predmety a umelecké diela sú špekulatívnym aktívom. Nárast nákupu NFT odborníci nazvali ekonomickou bublinou a prirovnali ho aj k bubline Dot-com. V marci 2021 Mike Winkelmann nazval NFT „bublinou iracionálnej bujarosti. Do polovice apríla 2021 dopyt utíchol, čo spôsobilo výrazný pokles cien. Finančný teoretik William J. Bernstein prirovnal trh NFT k tulipánovej mánii zo 17. storočia a povedal, že každá špekulatívna bublina si vyžaduje technologický pokrok, aby sa ľudia „nadchli“, pričom časť tohto nadšenia pochádza z extrémnych predpovedí o produkte. Pre tvorcov regulačnej politiky, NFT zhoršil výzvy, ako sú špekulácie, podvody a vysoká volatilita.

Pranie špinavých peňazí[upraviť | upraviť zdroj]

NFT, rovnako ako iné blockchainové cenné papiere a tradičné predaje umenia, môžu byť potenciálne použité na pranie špinavých peňazí. NFT sa často používajú na vykonávanie Wash Trading vytvorením niekoľkých rôznych peňaženiek pre jedného jednotlivca, vygenerovaním niekoľkých fiktívnych predajov a následne predajom príslušného NFT tretej strane. Podľa správy Chainalysis sa tieto druhy prania stávajú čoraz obľúbenejšími medzi osobami, ktoré perú špinavé peniaze, najmä kvôli prevažne anonymnému charakteru transakcií na trhoch NFT.

Iné použitia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vstupenky na podujatia boli navrhnuté na predaj ako NFT. To by organizátorom podujatí alebo účinkujúcim umožnilo získavať licenčné poplatky za ďalší predaj.
  • V roku 2019 Nike patentovalo systém s názvom CryptoKicks, ktorý by používal NFT na overenie pravosti fyzických tenisiek a zákazníkovi by poskytol virtuálnu verziu topánky.

Štandardy na blockchainoch[upraviť | upraviť zdroj]

Špecifické štandardy tokenov podporujú rôzne prípady použitia blockchainu. Ethereum bolo prvým blockchainom, ktorý podporoval NFT so svojím štandardom ERC-721. Mnoho ďalších blockchainov pridalo alebo plánuje pridať podporu pre NFT.

ERC-721 bol prvý štandard na reprezentáciu nezameniteľných digitálnych aktív na blockchaine Ethereum. ERC-721 je dedičný štandard inteligentnej zmluvy Solidity ; "dedičné" znamená, že vývojári môžu vytvárať nové zmluvy v súlade s ERC-721 kopírovaním z referenčnej implementácie. ERC-721 poskytuje základné metódy, ktoré umožňujú sledovanie vlastníka jedinečného identifikátora.

Environmentálne obavy[upraviť | upraviť zdroj]

Nákupy a predaje NFT sú umožnené vysokou spotrebou energie a následnými emisiami skleníkových plynov, ktoré súvisia s transakciami na blockchaine. Hoci všetky formy transakcií Ethereum majú vplyv na životné prostredie, priamy vplyv transakcie závisí aj od veľkosti transakcie Ethereum. Protokol proof-of-work potrebný na reguláciu a overenie blockchainových transakcií v sieťach ako Ethereum spotrebúva veľké množstvo elektriny. Odhad uhlíkovej stopy danej transakcie NFT si vyžaduje rôzne predpoklady alebo odhady o spôsobe, akým je táto transakcia nastavená na blockchaine, o ekonomickom správaní blockchainových minerov (a energetických nárokoch ich ťažobných zariadení), a množstvo obnoviteľnej energie využívanej v týchto sieťach. Existujú aj koncepčné otázky, ako napríklad, či by odhad uhlíkovej stopy pri nákupe NFT mal zahŕňať určitú časť pokračujúceho dopytu po energii základnej siete, alebo len okrajový vplyv tohto konkrétneho nákupu.

Poplatky pre umelcov a kupujúcich[upraviť | upraviť zdroj]

Predajné platformy účtujú umelcom a kupujúcim poplatky za razenie, uvedenie do zoznamu, nárokovanie a sekundárny predaj. Analýza trhov NFT v marci 2021, bezprostredne po tom, ako sa Beeple's „Everydays: the First 5000 Days“ predávala za 69,3 milióna USD, zistila, že väčšina umeleckých diel NFT sa predávala za menej ako 200 USD, pričom tretina sa predávala za menej ako 100 USD.Tí, ktorí predávali NFT pod 100 USD, platili poplatky za platformu medzi 72,5 % a 157,5 % z tejto sumy. Poplatky tvoria v priemere 100,5 % ceny, čo znamená, že títo umelci platili v priemere viac peňazí na poplatkoch, ako zarobili na predaji.

Plagiátorstvo a podvod[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytli sa prípady, keď umelci a tvorcovia nechali svoje diela predať inými ľuďmi ako NFT bez povolenia. Po tom, čo umelkyňa Qing Han v roku 2020 zomrela, jej identitu prevzal podvodník a niekoľko jej diel bolo dostupných na nákup ako NFT. Podobne predajcovi vystupujúcemu ako Banksy sa podarilo v roku 2021 predať NFT token údajne vyrobený umelcom za 336 000 dolárov; predajca vrátil peniaze po tom, čo prípad vzbudil pozornosť médií.

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2022 bolo hlásené, že predajcovia zneužívajú niektoré NFT na nevedomé získavanie IP adries používateľov. Zneužitie funguje prostredníctvom off-chain povahy NFT, pretože počítač používateľa automaticky sleduje webovú adresu v NFT na zobrazenie obsahu. Server na adrese potom môže zaprotokolovať IP adresu a v niektorých prípadoch dynamicky meniť vrátený obsah, aby zobrazil výsledok. OpenSea má osobitnú zraniteľnosť voči tejto medzere, pretože umožňuje prepojenie súborov HTML.

Pyramída/Ponziho schéma[upraviť | upraviť zdroj]

Kritici prirovnávajú štruktúru NFT trhu k pyramídovej alebo Ponziho schéme, v ktorej skorí používatelia profitujú na úkor tých, ktorí si ich kúpia neskôr. V júni 2022 Bill Gates vyjadril svoje presvedčenie, že NFT sú „100% založené na teórii väčšieho blázna “.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Non-fungible token na anglickej Wikipédii.