National Gallery of Art

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Národná galéria umenia

National Gallery of Art
Základné údaje
AdresaNational Mall
WashingtonSpojené štáty
Rok založenia1937
TypGaléria
Vedenie inštitúcie
RiaditeľEarl A. Powell III
Ďalšie odkazy
Webwww.nga.gov
CommonsNárodná galéria umenia
National Gallery of Art

National Gallery of Art (dosl. Národná galéria umenia) je múzeum umenia v National Mall vo Washingtone.

Múzeum bolo založil v roku 1938 americký kongres s finančnou podporou na výstavbu a podstatnú časť umeleckých zbierok od Andrewa Mellona. Základné diela darovali Lessing J. Rosenwald, diela talianskeho umenia daroval Samuel Henry Kress a viac než 2 000 sôch, malieb, dekoratívneho umenia a porcelánu venoval Joseph E. Widener. Národná galéria je dnes jednou z najlepších zbierok západného maliarstva a sochárstva na svete.

Zbierky[upraviť | upraviť zdroj]

Národná galéria umenia je jednou z najlepších umeleckých zbierok na svete. Bola vytvorená pre občanov Spojených štátov amerických na základe rozhodnutia Kongresu a prijatím darov zberateľov umenia, mecenášov, finančníkov a verejnosti. Obsahuje európske a americké maliarstvo, sochárstvo, práce na papieri, fotografie a dekoratívne umenia a sochy. Stále zbierky obrazov siahajú od stredoveku až po súčasnosť. Najrozsiahlejšie sú zbierky talianskej renesancie, ktorá obsahuje napríklad diela Ducciove Maesta, Adoration of the Magi od Fra Angelicoa a diela Filippo Lippiho. Nechýbajú ani diela od Leonarda, Tiziana a Raphaela.

Zbierky sochárskeho a dekoratívneho umenia zahŕňajú diela ako kalich od Abbot Sugera zo Saint-Denis a vynikajúcu kolekciu prác Rodina a Degasa.

Expozícia v západnej budove

Fotografie[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum vlastní rozsiahlu zbierku fotografií. Napríklad maliarka Georgia O'Keeffová darovala po smrti svojho muža Alfreda Stieglitza mnoho jeho diel.[1] V súčasnosti obsahujú zbierky stovky Stieglitzových fotografií. Séria obsahuje samozrejme niekoľko portrétov jeho manželky Georgie O'Keeffovej, snímky z New Yorku, Paríža, Benátok, abstrakcie mrakov; portréty významných osobností ako boli Alfred Maurer, Abraham Walkowitz, Arthur B. Carles, Charles Demuth, Dorothy Normanová, Marcel Duchamp a mnoho dalších.[2]

Z ďalších fotografov sú zahrnuté napríklad diela pioniera britskej fotografie, jedného z prvých vojnových fotožurnalistov Rogera Fentona[3]; niekoľko diel avantgardistu a kurátora galérie MoMA Edwarda Steichena[4], Irvinga Penna[5] a mnoho ďalších. V zbierkach sú portréty od Julie Margaret Cameronovej, Oscara Rejlandera, krajiny Carletona Watkinsa[6], fotografie Paríža z doby Napoleona III. od Charlesa Nègra, Charlesa Marvilla, Eugèna Atgeta, Alfreda Stieglitza, André Kertésza, Louis-Émila Durandella, Germaine Krulla, lIlse Binga, Brassaïa a ďalších.[7]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum[upraviť | upraviť zdroj]

Maľby[upraviť | upraviť zdroj]

Fotografie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku National Gallery of Art na českej Wikipédii.

  1. HARRISON, Helen A. A Look at the Old West Through Smaller Works [online]. New York Times, 2002-03-31, [cit. 2008-09-03]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2009-05-06 z originálu.
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2009-01-15 z originálu.
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2008-10-17 z originálu.
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2009-03-12 z originálu.
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2009-05-07 z originálu.
  7. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-09]. Dostupné online. Archivované 2009-05-06 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]