Nemea

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ruiny chrámu boha Dia, Nemea

Nemea (gr. Νεμέα - Nemea), starší názov Ajos Jeorjos ( Άγιος Γεώργιος - Svätý Juraj), je mesto v Grécku, na Peloponéze, v nome Korintia. Bolo to dôležité staroveké mesto, dnes je to významná grécka vinárska oblasť. Žije tu 695 obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvatelia Nemey boli dórski Gréci. Podľa mytológie tu vládol kráľ Lykurgos a kráľovná Eurydiké. Nemea sa stala celosvetovo známa vďaka báji o Heraklovi, ktorý tu zabil nemejského leva, ktorý ohrozoval celú oblasť. V staroveku sa tu tiež konali slávne panhelénske Nemejské hry, ktoré konkurovali Olympijským hrám. V hernom komplexe sa nachádzal štadión, chrám boha Dia, kúpele a hotel. Posledné hry sa konali v 3. stor. pred Kr. O storočie neskôr už Grécko ovládli Rimania a postavenie Nemey nebolo významné. Obyvateľstvo prestúpilo na kresťanstvo. V byzantskom období sa prestalo používať meno Nemea, ale zaužívalo sa meno Ajos Jeorios - Svätý Juraj. Až v 19. stor., po oslobodení Grécka od tureckej nadvlády, sa mesto premenovalo na Nemea.

Moderná Nemea[upraviť | upraviť zdroj]

Nemea je dnes známa predovšetkým ako vinárska oblasť. Obnovila sa aj tradícia antických Nemejských hier, ktoré tu obec každoročne organizuje. Okrem hier sa tu konajú aj slávnosti Svätého Juraja a sviatok vína. Mnoho obyvateľov Nemey dnes žije vo veľkých gréckych mestách, preto tu ostalo iba 695 stálych obyvateľov.

Nemejské víno[upraviť | upraviť zdroj]

Nemejské víno - Κρασί Νεμέας, patrí medzi najkvalitnejšie grécke vína. Vyrába sa tu tradičné víno s názvom Ajorjitiko (Αγιωργίτικο), teda Svätojurajské. Vďaka pomerne vysokým polohám viníc je hrozno špecifické a veľmi kvalitné. Prvý septembrový víkend sa v Nemey koná slávny Sviatok vína - Jiorti krasiu (Γιορτή κρασιού). Počas tohto sviatku sa ochutnáva tradičné víno rôznych miestnych vinárov, tancuje sa a spieva tradičná ľudová hudba. Sviatok vína je veľmi populárny a preto sem chodia ľudia z rôznych končín Grécka.