Noc Guya Fawkesa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oslavy Noci Guya Fawkesa na hrade Windsor od Paula Sandbyho, okolo 1776

Noc Guya Fawkesa (v origináli Guy Fawkes Night alebo tiež Bonfire Night - noc pálenia ohňov) sa slávi najmä v Spojenom kráľovstve 5. novembra ako pripomienka Sprisahania strelného prachu v roku 1605. Na oslavu skutočnosti, že kráľ Jakub I. prežil pokus o atentát, začali ľudia okolo Londýna zapaľovať ohne. O niekoľko mesiacov neskôr schválil parlament zákon, ktorým 5. november oficiálne určil ako verejný deň vďakyvzdania za neúspech sprisahania.

Počas niekoľkých desaťročí sa tento sviatok stal štátnou oslavou, ktorá však mala tiež silný náboženský podtext ako vyjadrenie protikatolíckych postojov. Prostý ľud začal upaľovať figuríny nenávidených osôb, napríklad pápeža. Táto tradícia sa do dnešných čias udržala len sporadicky, napríklad v meste Lewes v grófstve East Sussex.

V 18. storočí sa tradícia začína meniť a od tejto doby je bežné upaľovať na hranici figurínu Guya Fawkesa. Koncom 19. storočia začali na popularite získavať organizované ohňostroje a v 20. storočí premenovali firmy vyrábajúce pyrotechniku​​ sviatok na Firework Night (Noc ohňostrojov).

V dnešnej dobe sú vo väčšine miest a väčších dedín jednotlivými mestskými časťami alebo obecným úradom organizované oslavy, ktoré zahŕňajú veľké hranice, ohňostroje a často tiež jarmočné atrakcie. Organizovanú zábavu často usporadúvajú tiež najrôznejšie charitatívne organizácie.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Noc Guye Fawkese na českej Wikipédii.