Odstúpenie Georgea Washingtona z funkcie vrchného veliteľa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odstúpenie Georgea Washingtona z funkcie vrchného veliteľa
Obraz Generál George Washington rezignuje na svoju funkciu, John Trumbull
Obraz Generál George Washington rezignuje na svoju funkciu, John Trumbull
Dátum23. december 1783
MiestoMaryland State House, Annapolis, Maryland

Rezignácia Georgea Washingtona na funkciu vrchného veliteľa znamenala koniec jeho vojenskej služby v americkej vojne za nezávislosť a jeho návrat do civilného života v Mount Vernone.

Jeho dobrovoľný čin bol opísaný ako „jeden z najväčších štátnických činov“ a pomohol vytvoriť precedens civilnej kontroly nad armádou.[1] Po podpísaní Parížskej zmluvy o ukončení vojny 3. septembra 1783 a po tom, ako posledné britské jednotky 25. novembra opustili New York, Washington 23. decembra toho istého roku rezignoval na funkciu vrchného veliteľa kontinentálnej armády pred Kongresom Konfederácie, ktorý v tom čase zasadal v Štátnom dome v Annapolise v štáte Maryland.[1][2][3] Nasledovala jeho rozlúčka s Kontinentálnou armádou 2. novembra v Rockinghame pri Princetone v štáte New Jersey a rozlúčka s dôstojníkmi 4. decembra v newyorskej Fraunces Tavern.[4]

Washingtonovu rezignáciu zobrazil John Trumbull v roku 1824 obrazom v životnej veľkosti Generál George Washington rezignuje na svoju funkciu, ktorý je teraz vystavený v rotunde Kapitolu Spojených štátov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Washington prišiel do Annapolisu 19. decembra 1783 a pri Three Mile Oak ho privítali generál William Smallwood a generál Horatio Gates.[1] Na druhý deň napísal Kongresu o spôsobe odstúpenia, či už osobne alebo písomne. Predseda Kontinentálneho kongresu Thomas Mifflin vymenoval výbor v zložení Thomas Jefferson, James McHenry a Elbridge Gerry, ktorý mal určiť podrobnosti.[2][5] V pondelok 22. decembra si Kongres uctil Washingtona hostinou v Mannovej krčme, na ktorej sa zúčastnilo dvesto až tristo pánov. Neskôr v ten istý večer usporiadal guvernér Marylandu William Paca v Štátnom dome verejný ples na jeho počesť. Zúčastnilo sa na ňom takmer šesťsto hostí.[6] Historik Willard Sterne Randall opisuje tento večer: „George Washington, slávny tanečník, ohromil francúzskych dôstojníkov svojou zručnosťou a pôvabom v menuete.“

V utorok 23. decembra na poludnie viedol Charles Thomson, tajomník Kontinentálneho kongresu, Washingtona v sprievode jeho dvoch pobočníkov, plukovníka Davida Humphreysa a plukovníka Benjamina Walkera, do senátnej sály marylandského parlamentu. Hoci je Martha Washingtonová zobrazená na niektorých maľbách tejto udalosti, v skutočnosti sa na nej nezúčastnila. Potom Washington predniesol svoje poznámky k zhromaždeniu:

Šťastný z potvrdenia našej nezávislosti a zvrchovanosti a spokojný s príležitosťou, ktorá sa Spojeným štátom naskytla, aby sa stali váženým národom, s uspokojením sa vzdávam menovania, ktoré som prijal s rozpakmi.

...

Považujem za nevyhnutnú povinnosť uzavrieť tento posledný slávnostný akt svojho úradného života tým, že zverím záujmy našej najdrahšej krajiny do ochrany všemohúceho Boha a tých, ktorí nad nimi majú dohľad, do jeho svätej ochrany.

Po dokončení práce, ktorá mi bola pridelená, odchádzam z veľkého divadla činu a s láskou sa lúčim s týmto augustovým orgánom, pod ktorého príkazmi som tak dlho pôsobil, ponúkam tu svoje poverenie a odchádzam zo všetkých povinností verejného života.

—George Washington[7]

Ako posledný akt svojej rezignácie Washington odovzdal prezidentovi Mifflinovi svoje poverenie a prejav. Nasledujúci deň, 24. decembra, Washington odišiel do svojho sídla Mount Vernon.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c General George Washington Resigned his Commission in Annapolis, Maryland | US House of Representatives: History, Art & Archives [online]. history.house.gov, [cit. 2024-04-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b Resignation of Military Commission [online]. George Washington's Mount Vernon, [cit. 2024-04-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Today in History - December 23 [online]. Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA, [cit. 2024-04-29]. Dostupné online.
  4. Today in History - December 4 [online]. Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA, [cit. 2024-04-29]. Dostupné online.
  5. RANDALL, Willard Sterne. George Washington : a life. [s.l.] : New York : Henry Holt & Co., 1998. Dostupné online. ISBN 978-0-8050-5992-2.
  6. WASHINGTON, George; FITZPATRICK, John Clement; MATTESON, David Maydole. The writings of George Washington from the original manuscript sources, 1745-1799; prepared under the direction of the United States George Washington Bicentennial Commission and published by authority of Congress. [s.l.] : Washington, U.S. Govt. Print. off, 1931. Dostupné online.
  7. Founders Online: III. Washington’s Address to Congress Resigning his Commission … [online]. founders.archives.gov, [cit. 2024-04-29]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku George Washington's resignation as commander-in-chief na anglickej Wikipédii.