Okular

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Okular

Logo

Okular zobrazujúci súbor PDF v KDE Plasma 5
Základné informácie
AutorPiotr Szymański
VývojárThe Okular Team
Posledná stabilná verzia20.12.2
Repozitárannongit.kde.org/okular
Vyvinutý vC++
Operačný systémLinux
LicenciaGNU General Public License
Ďalšie odkazy
Webová stránkaokular.kde.org

Pozri aj Informačný portál

Okular je multiplatformný prehliadač dokumentov vyvinutý komunitou KDE a založený na knižniciach Qt a KDE Frameworks. Je distribuovaný ako súčasť balíka KDE Applications. Pôvodne bol založený na KPDF a nahradil KPDF, KGhostView, KFax, KFaxview a KDVI v KDE 4. Jeho funkcie môžu byť ľahko vložené do iných aplikácií.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Okular začal na Google Summer of Code v roku 2005; Piotr Szymański bol prijatým študentom.

Okular bol identifikovaný ako úspešný príbeh 2007 Season of Usability.[1] V tejto sezóne bola vytvorená maketa nástrojov Okular na základe analýzy ďalších populárnych prehliadačov dokumentov a prieskumov použitia.

Keď bol v decembri 2016 portovaný do Qt 5, číslovanie verzií sa zmenilo z 0.26 na 1.0.[2]

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi funkcie anotácie Okularu patria komentovanie dokumentov PDF, zvýrazňovanie a kreslenie čiar, geometrické tvary, pridávanie textových polí a pečiatok. Anotácie sa ukladajú oddelene od nemodifikovaného PDF súboru, alebo ich je možné uložiť do dokumentu ako štandardné PDF poznámky.

Text je možné extrahovať do textového súboru. Je možné vybrať časti dokumentu a skopírovať text alebo obrázok do schránky. Medzi ďalšie funkcie patrí čítanie textu nahlas pomocou Qt Speech modulu časti Qt od Qt 5, orezanie okrajov bielych strán a nastavenie záložiek.

Podpora formátov súborov[upraviť | upraviť zdroj]

Podporuje nasledujúce formáty súborov:[3]

Oficiálna verzia sa štandardne riadi obmedzeniami DRM súborov PDF, čo môže zabrániť kopírovaniu, tlači alebo konverzii niektorých súborov PDF. Toto je však možné vypnúť v možnostiach „Obey DRM limits“ (Obmedziť DRM obmedzenia).[5] [6] [7][8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]