Orestes (Agamemnónov syn)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Remorse of Orestes od Bouguereaua

Orestes alebo Orestés (starogr. ὈρέστηςOrestes/iný prepis Orestés, lat. Orestes) je v gréckej mytológii jediný syn mykénskeho kráľa Agamemnóna a Klytaimnéstry, brat Elektry. Zabil otcových vrahov - matku Klytaimnéstru a jej milenca Aigistha.

Jeden z príbehov o Orestovi hovorí, že Orestes bol vnukom Atrea, muža, ktorý sa pokúsil zákerným spôsobom dokázať, že je mocnejší ako bohovia. Za zločin, ktorého sa proti nim dopustil, potrestali bohovia celý Atreov rod kliatbou. Tá sa naplnila aj v osude Orestových rodičov, keď jeho matka Klytaimnestra zavraždila Orestovho otca a svojho manžela Agamemnóna. Tento zločin zasa priviedol prekliatie na hlavu Orestovu, pretože podľa gréckych zásad cti bolo prvoradou povinnosťou syna usmrtiť vraha svojho otca, ale najväčším hriechom, ktorého sa Grék mohol dopustiť, bola matkovražda. Orestes zúfal nad touto dilemou. Nakoniec urobil to, čo zdanlivo musel, a svoju matku zabil. Za tento hriech ho bohovia potrestali tým, že naň zoslali Erínye (Fúrie), tri strašlivé harpye, ktoré mohol uvidieť a počuť iba on a ktoré ho vo dne v noci mučili svojím strašlivým zjavom a nekonečnými výčitkami.

Prenasledovaný Erinyami na každom kroku putoval Orestes z jednej krajiny do druhej v snahe odčiniť svoj zločin pokáním. Po mnohoročnej sebazničujúcej púti, naplnenej osamelým premýšľaním, požiadal bohov, aby ho zbavili Fúrií i prekliatia Atreovho rodu. Vyhlásil, že podľa svojho názoru skutočne odčinil vraždu svojej matky. Bohovia usporiadali súd. Apolón prehovoril na Orestovu obhajobu a povedal, že on vlastne spôsobil celú situáciu, ktorá priviedla Oresta do pozície, v ktorej nemal nijakú inú možnosť, ako zabiť svoju matku. V tejto chvíli Orestes vyskočil a postavil sa proti svojmu vlastnému obhajcovi so slovami: To ja, nie Apolón, som zabil matku! Bohovia zostali v úžase. Nikdy predtým sa ešte nestalo, aby príslušník Atreovho rodu prijal takým spôsobom plnú zodpovednosť za seba, miesto aby dával vinu bohom. Nakoniec rozhodli v Orestov prospech a nielenže ho zbavili rodovej kliatby, ale zároveň zmenili zúrivé Fúrie na láskavé Eumenidy, ktoré mu múdro radili, aby sa mu naďalej dobre viedlo (pozri: Premena erinyí na eumenidy).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.