Peenemünde

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Historické technické múzeum Peenemünde

Peenemünde je obec na nemeckej časti ostrova Usedom. Leží v ústí rieky Peene na najvýchodnejšom nemeckom pobreží Baltského mora.

Obec je známa tým, že tu počas druhej svetovej vojny stál Armádny výskumný ústav Peenemünde (Heeresversuchsanstalt Peenemünde; „Peenemünde-Ost“) a testovacia základňa Luftwaffe „Peenemünde-West“, ktorých areál sa potom do roku 1952 používal ako sovietska námorná a letecká základňa. Od roku 1952 ho používala armáda NDR, v roku 1993 bol areál zrušený.

2. apríla 1936 zaplatilo Ríšske ministerstvo vzdušnej obrany (Reichsluftfahrtministerium) 750 000 ríšskych mariek mestu Wolgast za celý severný polostrov Usedomu. V roku 1938 už bol závod v Peenemünde takmer hotový. Armádny výskumný ústav (Peenemünde Ost) pozostával z Werk Ost a Werk Süd, kým Werk West (Peenemünde West) slúžilo ako testovacia základňa Luftwaffe (Erprobungsstelle der Luftwaffe). Táto strategická poloha umožňovala testovať lety rakiet ponad vodou a monitorovanie vyše 300 km pozdĺž Pomoranského pobrežia.

V tomto vývojovom stredisku skonštruovali nemeckí raketoví inžinieri pod vedením Dr. Wernhera von Brauna legendárnu raketu V2. V Peenemünde vyvíjal aj Dr. Johannes Plendl systémy pre nočnú navigáciu a radary.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Peenemünde