Pentago

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pentago

Pentago
Základné informácie
AutorTomas Flodén
Počet hráčov2
Rok vydania2005

Pentago je abstraktná dosková hra pre dvoch hráčov s jednoduchými pravidlami, ktorú v roku 2005 vymyslel Tomas Flodén. Hra získala ocenenie 2006 Mensa Select.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hracia doska je štvorcová a skladá sa z 36 polí tvaru pologule, rozložených v šiestich radách a šiestich stĺpcoch. Hracia doska je rozdelená na štyri menšie dosky s 9 poľami, rozloženými v troch radách a troch stĺpcoch. Hracie kamene sú bielej a čiernej farby v tvare gule.

Hráči striedavo ukladajú hracie kamene svojej farby na hraciu dosku, pričom po každom položení svojho kameňa musí hráč otočiť menšiu hraciu dosku, na ktorú svoj kameň položil, o 90 stupňov ľubovolným smerom.

Víťazom je ten z hráčov, ktorému sa ako prvému podarí vytvoriť vertikálnu, horizontálnu, alebo diagonálnu radu piatich kameňov. V prípade, že po zaplnení všetkých polí hracej dosky nevznikne rada piatich kameňov, hra končí remízou.

Pentago XL[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 vznikla väčšia verzia hry Pentago pod názvom Pentago XL, ktorá je určená pre dvoch až štyroch hráčov. Hracia doska Pentago XL obsahuje 81 polí v 9 menších doskách (každá ma 9 polí).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]