Pošvatky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Plecoptera)
Pošvatky

Archimantis latistyla
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Plecoptera
Burmeister, 1839
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pošvatky (lat. Plecoptera) sú rad ortopteroidného hmyzu (v starších systémoch zároveň kohorta Perlodea). Slovenský názov rodov z tohto radu, pokiaľ vôbec majú slovenské meno, znie pošvatka.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Štíhly hmyz malých až stredne veľkých rozmerov s pomerne málo chitinizovaným telom.

Na hlave sú nitkovité mnohočlánkové tykadlá a hryzavé ústne ústroje, ktoré však môžu by. zakrpatené.

Ektoskelet hrudných somitov tvorí viac ešte nezrastených skleritov, čo dokazuje fylogenetickú starobylosť a primitívnosť tohto hmyzupermské druhy sa príliš nelíšili od dnešných.

Bruško má 10 somitov, 11-ty je rudimentálny a nesie nitkovité mnohočlánkové cerkusy.

Krídla sú blanité s hustou primitívnou žilnatinou, zadné krídla majú už náznak vejárovitého skladania. Vývin je typická archimetabolia s veľkým počtom instarov (20 až 30!); a aj tu platí zásada, že u najád veľkých druhov a za zlých potravných podmienok sa počet instarov zvyšuje. Na svete žije vyše 2 000 druhov pošvatiek, u nás asi 100 druhov.

Z taxónov tohto radu sú najznámejšie:

  • Euholognatha (Filipalpia) - majú funkčné ústne orgány s nitkovitými hmatadlami (palpi maxillares sú až 5-článkové). Najády sú herbivorné. Sú to menšie druhy, z nich často sa vyskytuje napr. Leuctra fusca (pošvatka zimná), lieta koncom vegetačnej sezóny.
  • Systellognatha (Setipalpia, Subulipalpia) – ústne orgány sú zakrpatené a imága vôbec neprijímajú potravu, nanajvýš len vodu a kvapôčky rastlinných štiav; hmatadlá sú štetinkovité. Najády žijú dravo. K hojnejším druhom patrí Isoperla grammatica (pošvatka žltozelená) a Perla marginata (p. hnedopása). Najväčším druhom na Slovensku je Dinocras cephalotes. Má až 3 cm a žije pri čistých podhorských potokoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pošvatky
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Pošvatky

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]