Polárium v Talline

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Polárium - hlavná časť

Polárium v Talline (estón. Polaarium) je expozícia ľadových medveďov (medveď biely, lat. ursus maritinus) v zoologickej záhrade v Tallinne. Polárium bolo vybudované v západnej časti mesta na ploche asi 5000 m2. Areál polária je len časťou ZOO, ale je v nej dominantný.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Komplex Polária sa začal stavať v roku 2016 s celkovými nákladmi 3 mil. EUR a bol ukončený v novembri 2017, krátko pred 100. výročím formálneho vyhlásenia nezávislosti Estónska (24. február 1918). Ľadové medvede mali v tallinskej ZOO zastúpenie už od jej vzniku v roku 1939, po 2. svetovej vojne však expozícia ľadových medveďov zanikla a obnovila sa až v roku 1964.[1] Prehľad vývoja expozície ľadových medveďov v tallinskej ZOO je zachytený vo videu[2] a budovanie a otvorenie polária bolo pozorne sledované.[3][4][5]

Areál[upraviť | upraviť zdroj]

Areál medveďov obsahuje pozemnú plochu s rôznymi bariérami pre pohyb, výstupy a hranie sa medveďov a dve vodné plochy rozdelené hlavnou pozorovateľňou, kde sa nachádza podzemné akváriové podlažie a nadzemné pozorovanice miesto. Informačné panely sa nachádzajú predovšetkým v hlavnej pozorovateľni. Areál je ohradený kamennými múrmi a je úplne bezpečný. Podrobný prehľad areálu polária je zobrazený vo fotogalérii zoologickej záhrady[6]

Náučné panely[upraviť | upraviť zdroj]

Areál polária obsahuje početné trojjazyčné (estónsky, anglicky a rusky) náučné panely monograficky pokrývajúce nielen biologické atribúty ľadových medveďov a ich život, ale aj popis ich výskumov, estónske expedície do polárnych oblastí za ľadovými medveďmi, legendy a mytológiu viažúcu sa na ľadové medvede, ďalej aj neestónske dejiny týkajúce sa ľadových medveďov, zmienky o proto-eskymákoch, dejinné zmienky o ich biologických opisoch od roku 1774 (Constantine Phippis) či o genéze hnedých medveďov na medvede biele.

Miesta pozorovaní[upraviť | upraviť zdroj]

Areál poskytuje tri druhy pozorovaní ľadových medveďov: z poschodia (z nadhľadu), terestriálne (spoza mreží a okien) a podzemné „akváriové“ pozorovania. Medvede majú v areáli dosť priestoru na pohyb, plávanie, na hry (napríklad s loptou vo vode), na ponáranie sa a diváci sú aj účastníkmi kŕmení. Náučno-zábavný pavilón je určený nielen pre deti: obsahuje hry s motívmi Arktídy, termovíziu, náučné panely s možnosťou absolvovania kvízu. Existuje aj možnosť externe absolvovať virtuálnu prehliadku areálu polária.[7]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Polarium of Tallinn Zoo – The Home of Polar Bears [online]. [Cit. 2021-05-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Jääkarud Tallinnas [online]. Tallinn Zoological Gardens, 2016-03-08, [cit. 2021-07-07]. Dostupné online. (estónsky)
  3. Tallinn Zoo’s polar bears have a brand new home! - Economy Hotel [online]. 2017-10-24, [cit. 2021-07-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Captive Polar Bears: Tallinn Zoo, Estonia – Bear Conservation [online]. [Cit. 2021-07-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Baltiklaas participated in polar bear enclosure improvements at Tallinn Zoo [online]. www.sgge.ee, 2018-10-17, [cit. 2021-07-08]. Dostupné online. Archivované 2021-07-09 z originálu. (po anglicky)
  6. About the Polar Bear World – Polarium of Tallinn Zoo [online]. [Cit. 2021-07-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Virtual Tour – Polarium of Tallinn Zoo [online]. [Cit. 2021-05-06]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]