Portál:Astronómia/Novinky/12 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  • 27. december: Z kazašského kozmodrómu Bajkonur o 14:23 UTC odštartovala nosná raketa Sojuz 2.1b a na obežnú dráhu vyniesla európske vesmírne observatórium COROT, ktoré by malo minimálne nasledujúce dva roky pátrať po extrasolárnych planétach. (SpaceFlight Now)
  • 24. december: Z ruského kozmodrómu Pleseck o 8:34 UTC odštartovala nosná raketa Sojuz 2.1a a na pretiahnutú eliptickú obežnú dráhu vyniesla ruskú vojenskú telekomunikačnú družicu Meridian-1. (Rian.ru)
  • 18. december: Z japonského kozmodrómu Tangašima o 6:32 UTC odštartovala nosná raketa H-2A v najvýkonnejšej konfigurácii a na prechodovú obežnú dráhu ku geostacionárnej vyniesla telekomunikačnú a technologickú družicu ETS-8. (Spaceflight Now)
  • 14. december: Z kozmodrómu Vandenberg o 21:00 UTC odštartovala nosná raketa Delta 2 a na obežnú dráhu vyniesla družicu NRO L-21, ktorá bude po úspešnom navedení premenovaná na USA-193. (Spaceflight Now)
  • 11. december: Z kazašského kozmodrómu Bajkonur o 23:28 UTC odštartovala nosná raketa Proton M horným stupňom Breeze M a na prechodovú dráhu ku geostacionárnej vyniesla malajskú telekomunikačnú družicu MEASAT-3. (Space.com)
  • 8. december: Z čínskeho kozmodrómu Xichang o 0:53 UTC odštartovala nosná raketa CZ-3A a na prechodovú obežnú dráhu k geostacionárnej vyniesla druhú čínsku meteorologickú družicu Fengyun-2D. (Xinhuanet.com)
  • 6. december: Americká NASA oznámila, že po niekoľkoročnom pozorovaní objavila zreteľné náznaky existencie tečúcej vody na Marse. Snímky zo sondy Mars Global Surveyor ukazujú v dvoch šikmých ryhách na povrchu planéty usadeniny, ktoré tam v uplynulých siedmich rokoch pravdepodobne priniesla voda. (Space.com)
  • 5. december: Americká NASA oznámila plán, podľa ktorého sa od roku 2020 začne budovať na južnom póle Mesiaca kolónia, odkiaľ by sa dal robiť presnejší výskum slnečnej sústavy. Projekt je naplánovaný ako dlhodobý spoločný program 14 svetových vesmírnych agentúr. (Space.com)