Portál:Film/Film týždňa/22 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

24 je súčasný americký televízny akčný seriál, ktorý vyrába spoločnosť Fox Network, a ktorý sa vysiela vo viacerých krajinách.

Je pomenovaný 24, lebo dej seriálu sa odohráva v reálnom čase a každá séria zobrazuje jeden deň v živote Jacka Bauera, jeho rodiny a spolupracovníkov v protiteroristickej jednotke v Los Angeles. Každá časť seriálu zobrazuje udalosti počas jednej hodiny tohto dňa (z toho 24 epizód v každej sérii). 24 často využíva rozdelenie obrazu do okien, aby zobrazil konanie jednotlivých postáv v rovnakom čase.

24 vytvorili Joel Surnow a Robert Cochran (Brutálna Nikita), premiéru mal v roku 2001.

Prehľad[upraviť zdroj]

24 je triler odohrávajúci sa v reálnom čase. Každá skutočná minúta zodpovedá minúte zo života postáv seriálu. Toto prepojenie je vyjadrené zobrazením digitálneho času na obrazovke s pôsobivým tikaním. Bez reklamy každá časť trvá okolo 44 minút. Dej, ktorý sa odohráva počas reklamy, seriál neukazuje. Na Slovensku sa tento seriál vysiela na Jednotke, takže reklamné prestávky počas deja nie sú.

Technika „reálneho času“ sa nepoužíva v seriáloch často, ale napriek tomu nie je nová. Tento formát je napríklad použitý v jednej epizóde seriálu M*A*S*H. Vo filme sa táto technika použila už v roku 1949 - The Set-Up. 24 si tiež požičal techniku rozdelenia obrazu z filmu Timecode z roku 2000, aby mohol zobraziť udalosti na dvoch rozličných miestach v rovnakom čase. Hoci spomenuté techniky neboli prvýkrát použité v tomto seriáli, 24' používa tieto techniky najintenzívnejšie a novým spôsobom.