Portál:Film/Odporúčaný článok/33 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cult Movies (sl. Kultové filmy) je kniha, ktorú v roku 1981 vydal americký filmový kritik a športový novinár Danny Peary. Kniha obsahuje sériu autorových esejí zaoberajúcich sa úvahami o 100 najreprezentatívneších príkladoch fenoménu kultových filmov. Filmy sú prezentované v abecednom poradí, každá kapitola obsahuje stručný príbeh vzťahujúci sa k popisovanému dielu, jeho výrobe, detailom pri jeho uvádzaní do kín a súhrnným výberom reakcií dobových kritík.

V predslove autor knihy podotýka, že „z tisícok nakrútených filmov iba extrémne malé množstvo vyvolalo prudkú vášeň u návštevníkov kín dlhšiu dobu od ich prvého uvedenia“. Kultové filmy sú Pearym definované ako „špeciálne filmy, ktoré sa z nejakých dôvodov zachovali v srdciach častí návštevníkov kín, zotrvali v ich vedomí a sú nimi nadšení“. Dodáva, že typické hollywoodske produkty nikdy nedospejú k statusu kultových filmov kým všetci diváci vnímajú tieto priemerné diela vo viacerých alebo menších rovnakých smeroch bez reálnej zhody v jeho kvalite. Kultové filmy sa rodia v kontroverziách argumentov o ich kvalite, téme a iných aspektoch. Kultoví fanúšikovia veria že sú uprostred hŕstky požehnaných, ktorí objavili v detailoch niečo, čo čo priemerní návštevníci kina a kritika nepostrehli, niečo, čo robí film výnimočným.

Po prvom vydaní vyšli doplnené reedície tohto diela, najnovšia v roku 1998 od vydavateľstva Gramercy Books (ISBN 0517201852). Po prvom dieli boli publikované ďalšie dve časti tejto knihy s názvami Cult Movies 2 (1983, Dell, ISBN 0-440-51632-3) a Cult Movies 3 (1988, Fireside, ISBN 0-671-64810-1), v každej z nich je 50 kapitol o ďalších kultových filmoch.