Portál:Hudba/Odporúčaný článok/20 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sonata Arctica je fínska power metalová kapela z mesta Kemi založená v roku 1996. Ich neskoršie albumy (hlavne Unia) sú často považované za progresívny metal.

Biografia[upraviť zdroj]

Kapelu založili Tony Kakko, Jani Liimatainen, Marko Paasikoski, Tommy Portimo a Pentti Peura v Kemi roku 1996. Pod ich pôvodným názvom, ktorý bol Tricky Beans, hrali viac hard rockové veci ako power metalové, s ktorými sa dostali do povedomia. Počas ich skorej kariéry nahrali tri demá, ktoré nikdy neposlali do žiadneho vydavateľstva – Friend 'till the End, Agre Pamppers a PeaceMaker.

Roku 1997 si skupina zmenila meno na Tricky Means. Odvtedy až do roku 1999 drasticky menila štýl dávajúc čoraz väčší doraz na klávesy, spoliehajúc sa na ľahko rozoznateľné rytmické vedenie udržiavané oboma gitarami. Spevák Tony Kakko vylepšil svoj štýl spevu používajúc falzet aj tenor. Druhý gitarista Markko Paasikoski opustil zostavu. Tony postrehol, že ich štýl sa začína podobať na ďalšiu fínsku kapelu Stratovarius.

V roku 1999 nahrala kapela demo nazvané FullMoon v Kemskom Tico Tico Studios, ktoré bolo ich prvou skutočnou metalovou nahrávkou. Zoskupenie pozostávalo zo speváka a klávesistu Tonyho Kakka, gitaristu Janiho Liimatainena, basáka Janne Kivilahtiho a bubeníka Tommyho Portima. Demo poslali do Spinefarm Records prostredníctvom známeho. Nahrávacia zmluva prišla vzápätí a chalani si zmenili meno na Sonata Arctica.

Rok nato vydali singel UnOpened, ktorý vstúpil do fínskej hitparády už v týždni keď bol vydaný a zachvíľu skupina okolo Tonyho Kakka podpisovala zmluvy po celom svete na vydanie ich debutového albumu, ktorý nazvali Ecliptica. Vyšiel na konci roku 1999 do celého sveta a kritikovia nešetrili pochvalnými vyjadreniami.

Tony Kakko sa rozhodol, že sa bude sústrediť iba na spev a porozhliadol sa po niekom kto by zaňho prebral hru na klávesy – rozhodol sa pre Mikka Härkina (ex-Kenyiner).