Portál:Hudba/Odporúčaný článok/25 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Metallica je americká heavy-metalová kapela, založená v októbri 1981. S takmer 100 miliónmi predaných nosičov je Metallica jednou z najúspešnejších heavy-metalových kapiel všetkých čias, ako aj 18. najlepšie sa predávajúcim interpretom v histórii americkej hudby.

V 80. rokoch Metallica zohrala významnú úlohu pri vývoji heavy metalu; vytvorila a zdokonalila štýl zvaný thrash metal, charakteristický rýchlymi a brutálnymi riffmi a v ktorom sa tempá menia závratnou rýchlosťou. Začiatkom 90. rokov dosahuje masívny úspech s albumom Metallica, ktorý si získal obdiv nielen medzi skalnými fanúšikmi, ale aj medzi komerčným publikom.

Metallica sa nechala inšpirovať kapelami ako Motörhead, Diamond Head, Saxon a inými kapelami z novej vlny britského heavy metalu. Skupina bola takisto ovplyvnená hardcoreovými kapelami ako Misfits a Discharge.

Roku 2003 Metallica po dlhšom čase vydala svoju novú štúdiovú nahrávku, nazvanú St. Anger. Napriek nepriaznivým kritikám ich svetové turné na podporu albumu „Madly in Anger with the World“ malo veľký úspech.

História[upraviť zdroj]

Začiatky (1981-1985)[upraviť zdroj]

Lars Ulrich, ktorého rodina sa v auguste 1980 presídlila z Dánska do Los Angeles v Kalifornii, a chcela z neho mať z neho profesionálneho tenistu, sa osamostatňuje a odchádza do Londýna. Vo Veľkej Británii koncertuje s jednou zo skupín novej vlny britského heavy metalu Diamond King (v roku 1979 pomáhal vydavateľovi časopisu Kerrang! Geoffovi Bartonovi pri zostavovaní kompilačného albumu New Wave Of British Heavy Metal, z hnutia, ktoré ovplyvní generáciu rockových interpretov).

V júli 1981 sa Ulrich vracia do USA, rozhodnutý založiť kapelu. S ňou chce nahrať skladbu, ktorú mu ponúkol majiteľ značky Metal Blade Brian Slagel, na chystanú kompilačnú LP Metal Massacre. Na základe inzerátu v losangeleskom časopise „The Recycler“ berie do nej Hetfielda (predtým Obsession a Leather Charm) a s pomocou sólového gitaristu Lloyda Granta nahrajú skladbu „Hit The Lights“. Pre kanadské vydanie albumu pieseň nahrajú znova so sólovým gitaristom Daveom Mustaineom a basgitaristom Ronom McGovneym.