Hardcore punk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hardcore punk

Tim McIlrath zo skupiny Rise Against.
Pôvod v štýlochPunk rock
Kultúrne pozadie80. rokyUSA
Typické nástrojeSpev – Gitara – Basová gitara – Bicie 
Všeobecná popularitaTypickú komerčnú popularitu tento žáner nedosiahol, populárny v danej subkultúre
Odvodené štýlyGrunge – Post-hardcore
Podštýly
christian hardcore – crust punk – D-beat – emocore – fastcore – grindcore – melodic hardcore – powerviolence – screamo – skate punk – thrashcore – youth crew
Zmes štýlov
crossover thrash – funkcore – metalcore
Regionálne scény
Austrália – Brazília – Japonsko – Kanada, Taliansko – Škandinávia (Umeå), USA (Boston – Kalifornia – Chicago – Detroit – Minneapolis – New Jersey – New York City – Severná Karolína – Philadelphia – Phoenix – Richmond – Washington D.C.)

Hardcore punk, (niekedy tiež skrátene hardcore, či HC) je podžáner punk rocku. Vznikol na konci 70., ale hlavne začiatkom 80. rokov v Severnej Amerike, hlavne v Spojených štátoch. Zvuk hardcore punku je na rozdiel od punk rocku rýchlejší, drsnejší a tvrdší.[1] Vyznačoval sa krátkymi skladbami, často s expresívnymi, či politicky motivovanými textami, energickými skladbami v rýchlom tempe, s agresívnymi vokálmi, postavenými na jednoduchých gitarových akordoch. Hardcore skupiny obvykle hrajú v zložení elektrická gitara, basová gitara, bicie, spev.

Predstaviteľmi tohto žánru v počiatkoch jeho vzniku boli punkové skupiny Black Flag, Minor Threat, Bad Brains, The Germs, Dead Kennedys, D.O.A. a ďalšie.

Hardcore sa veľmi rýchlo rozšíril po USA, Kanade, neskôr po Spojenom kráľovstve a Európe. Inšpiroval veľké množstvo žánrov a zároveň dal vzniknúť množstvu podžánrov, z ktorých mali niektoré úspech aj v mainstreame, ako napríklad melodický hardcore, metalcore, sludge metal a thrash metal.

História vzniku[upraviť | upraviť zdroj]

V Severnej Amerike sa hudobný žáner, neskôr známy ako hardcore punk, formoval v rôznych oblastiach začiatkom 80. rokov, hlavne v oblastiach ako Kalifornia, Michigan a väčších mestách – Washington D.C., Chicago, New York, Vancouver, Toronto a Boston.

Pôvod výrazu „hardcore punk“ je nejasný. Pravdepodobné je, že ho spopularizovala vancouverská skupina D.O.A., ktorá pomenovala svoj album vydaný v roku 1981 ako Hardcore ’81.[2][3][4] Napriek tomu bol termín „hardcore“ do roku 1983 používaný výnimočne a to hlavne ako opisný termín. Americkí tínedžeri, ktorí boli fanúšikmi tohto hudobného žánru, sa jednoducho medzi sebou nazývali fanúšikmi punku – napriek tomu, že sa nezaujímali o pôvodný punk-rock z rokov 70. (The Ramones, Sex Pistols, The Clash, The Damned). V mnohých kruhoch bol termín hardcore používaný skupinovo, významovo ako „hudba pre ľudí ako ja“ (doslovný preklad slova hard-core je „tvrdé jadro“, hard = tvrdý, core = jadro) a zahŕňal širokú škálu kapiel, od rýchleho hardcore punku, až po experimentálne kapely ako The Stickmen a Flipper

Hneď ako malo množstvo kapiel možnosť produkovať, skladať svoje skladby a organizovať si koncerty, prijal hardcore princípy „do it yourself (D.I.Y.)“ (v preklade „urob si sám“). Vo väčšine miest sa hardcore scéna spoliehala na nie príliš drahé nahrávky, ktoré boli distribuované na koncertoch, alebo poštou. Koncerty boli propagované pomocou xeroxovaných zinov, v komunitných rádio programoch, a plagátmi. Fanúšikovia hardcoru si osvojili ležérnu módu, nosili džínsy, a krátke tričká, prípadne flanelové košele, ktoré si sami upravovali. Bežný bol krátky účes, alebo oholená hlava. Pokiaľ éra punku 1977 bola o nosení D.I.Y. oblečenia ako napríklad rozdvojených nohavíc pospínaných zatváracími špendlíkmi (tzv. zicherkami), ležérny štýl hardcoru 80. rokov s ňou kontrastoval, móda nebola už tak komplikovaná a provokatívna.

V tom čase sa vo Veľkej Británií paralelne vyvíjala britská formu hardcore punku, ktorá sa spočiatku nazývala Anarcho-punk ale aj New punk. Kapely ktoré dali vznik tomuto štýlu boli najmä The Exploited, Discharge, Charged GBH, Chaotic Dischord, Crass, The Partisans, Vice Squad ktoré si osvojili zvuk kapiel zo 70. rokov a obohatili ho o neustávajúce „ťažké / hutné“ bicie a „hlukovú stenu“ (hutný zvuk bol dosiahnutý použitím gitarových efektov), podobne ako kapely novej vlny britského heavy metalu, napríklad Motörhead.

Zatiaľ čo sa americký hardcore punk a britský UK82 vyvíjali samostatne, nie je jasné, či bol UK 82 ovplyvnený americkým hardcore punkom alebo naopak.

Pionieri hardcoru[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi tri najvplyvnejšie kapely formujúce hardcore punk patria: Black Flag, Minor Threat a Bad Brains. Tieto skupiny opisujú ako najvplyvnejšie aj Michale Azerrad, autor dokumentárnej knihy Our Band Could Be Your Life (doslovný preklad eng. = Naša kapela môže byť tvoj život) a Steven Blush autor knihy a rovnomenného dokumentárneho filmu American Hardcore (Americký hardcore). Azzerad nazval Black Flag praotcami žánru, Bad Brains kapelou ktorá mu robila najlepšie meno a Minor Threat kapelou ktorá hardcore punk ako žáner potvrdila.

Black Flag vznikol na podnet gitaristu Gregga Ginna v Los Angeles v roku 1976. Kapela mala najväčší vplyv na scénu v Los Angeles, a neskôr na rozširujúcu sa scénu v Severnej Amerike, so svojím surovým, konfrontačným zvukom a D.I.Y. prístupom. Vďaka turné v rokoch 1980 a 1981 sa kapela dostala do kontaktu s rastúcimi časťami scény v rôznych častiach Severnej Ameriky a posilnili sa tak vzťahy s ostatnými kapelami, ktoré podnikali turné.

Bad Brains vznikli vo Washingtone D.C. v roku 1977. Spájali prvky rock a reggae a ich raná tvorba bola poznačená najrýchlejšími riffmi, aké sa dali v rock’n’rolle počuť.

Minor Threat, takisto z Washington D.C., vznikli v roku 1980, hrajúci agresívny rýchly hardcore punk priamo ovplyvnený Bad Brains. Kapela ovplyvnila hnutie Straight Edge, hlavne svojou piesňou „Straight Edge“.

Ďalšie kapely, ktoré ovplyvnili vývoj hardcore začiatkom 80. rokov[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Brendana Mullena, zakladateľa Los Angelského klubu The Masque, prvé turné The Damned v roku 1977 ovplyvnilo a prekvapilo veľa fanúšikov a hudobníkov. The Damned svojimi rýchlymi riffmi inšpirovali prvú vlnu hardcore punku na západnom pobreží USA.

Množstvo kapiel z konca 70. rokov vydali nahrávky, s podobným zvukom ako kapely ktoré na začiatku 80 rokov formovali hardcore punk. Jednou z týchto nahrávkou bol aj 7“ singel The Middle Class vydaný v roku 1978 pod názvom „Out Of Vogue“. Ten je v súčasnosti považovaný za vôbec prvý hardcore singel. Za vplyvnejšiu nahrávku sa považuje LP The Germs z roku 1979. Vo svojej podstate nahrávka, ktorú možno zaradiť k hardcore, nie len kvôli svojej rýchlosti, ale hlavne kvôli rýchlym obmenám akordov. Podobne si aj kapela T.S.O.L. (vznik v 1978) spravila dobré meno so svojím melodickým, ale agresívnym punkovým zvukom.

Dead Kennedys zo San Franciska (vznik 1978) vydali svoj prvý singel „California Über Alles” v roku 1979. Neskôr vydali 7” Ep singel “In God We Trust, Inc.” v roku 1981. Dead Kennedys je jednou z najznámejších kapiel hrajúcou rýchly hardcore punk. Ovplyvnili množstvo kapiel.

Circle Jerks. Svoj prvý album nahrali na konci roku 1979, a vydali začiatkom 1980

The Misfits (do súčasnosti fungujúca kapela, aj keď neskôr spomalili svoje riffy a hrajú skôr melodický punkrock, prípadne horror punk) boli kapelou hrajúcou v štýle punku 1977, ale pohybovali sa v newyorskej scéne, boli populárny medzi fanúšikmi hardcore-u.

Hüsker Dü vznikli v roku 1979 v Saint Paul, v Minnesote ako post-punk / New Wave kapela, ale neskôr začali hrať rýchlejšie a ťažšie. V roku 1982 vydali nahrávku z koncertu Land Speed Record. Po roku 1985 začali hrať alternatívny rock a metal a zaradili sa vplyvným kapelám týchto žánrov.

Bad Religion nastúpil na scénu so svojím albumom „How Could Hell Be Any Worse?“ ktorý bol považovaný za jeden z najvplyvnejších albumov hardcoru na začiatku 80. rokov. Podobne ako The Misfits, aj Bad Reigion hrajú aj v súčasnosti, teraz už ide skôr o melodický punk rock.

Od roku 1981 začalo množstvo hardcore punk kapiel vydávať svoje demá a nahrávky. Vrátane kapiel ako 7 Seconds (vznik 1979) z Reno, Nevada, The Neos z Victorie, British Columbia, Negative Approach a Degenerates z Detroitu, The Meatmen z Michiganu, Necros z Ohio, The Effigies z Chicaga, SS Decontrol, DYS, Negative FX, Jerry’s Kids a Gang Green z Bostonu, Massachusets, Zeroption z Toronta, The Big Boys, M.D.C. a The Dicks z Austinu, Texas, Sadistic Exploits z Philadelphie a Adrenalin O.D. z New Jersey.

Beastie Boys, skôr známy svojou neskoršou tvorbou hip-hopu boli jednou z prvých verejne hrajúcich hardcore kapiel z New Yorku.

Negative FX, pravdepodobne najpopulárnejšia kapela z Bostonu, okolo roku 1982, nevydali nahrávku, pokiaľ kapela fungovala. Mimo svoje okolie boli neznámi, pokiaľ nevydali posmrtný album v roku 1984. Za zmienku stoja aj skoré nahrávky The Angry Samoans (prvá LP), The Big Boys / The Dicks (Live at Raul's Club split LP), Bostonská kompilácia pod názvom “This Is Boston, not L.A.”, 7” single Minor Threat, 7”singel JFA s názvom “Blatant Localism”, kompilácie z New Yorku “New York Thrash” a “The Big Apple Rotten To The Core”, 7” singel Negative Approach a kompilácia z okolia Washington D.C. “Flex your Head”

História hardcore punku v Európe[upraviť | upraviť zdroj]

Holandsko, Fínsko, Švédsko a Nemecko mali najväčší vplyv v rozvoji európskej hardcore scény. Popritom vznikol v Anglicku subžáner UK 82 (známy aj pod názvom UK Hardcore).

Európske kapely, z tejto éry, ktoré stoja za zmienku boli Crise Total (Portugalsko), Negazione, Wretched, Raw Power (Taliansko), H.H.H., MG-15, Kids, L'Odi Social, Ultimo Gobierno (Španielsko), Vorkriegsjugend, Spermbirds (Nemecko), U.B.R. (bývalá Juhoslávia), Heimat-Los (Francúzsko), Lärm, BGK, Funeral Oration (Holandsko), Dezerter (Poľsko), Kaaos, Lama, Riistetyt, Terveet Kädet, (Fínsko), Headcleaners, Homy Hogs, Mob 47, and Anti-Cimex (Švédsko).

Po páde železnej opony vo Východnej Európe vzniklo množstvo kapiel, z ktorých sa niektoré sa stali verejne známe vo svojich krajinách (po rokoch skúšania na garážach, keď ich poznalo len niekoľko fanúšikov undergroundovej hudby).

Hardcore v iných častiach sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Hardcore sa stal populárny aj v Ázií na konci 80. a začiatkom 90. rokov. Tu ho spopulárnili najmä kapely ako Tame The Tikbalang, N.S.A., Agony of Destruction, Death from Above, Mutual Assured Destruction a Biofeedback z Filipín.

Hardcore a politika[upraviť | upraviť zdroj]

Už uvedené kapely, ktoré boli hybnou silou pre vznik hardcore scény (odsek “praotcovia žánru”) mali vyhradený politický postoj, hlavne proti vtedajšiemu americkému prezidentovi Ronaldovi Reaganovi, ktorý bol vo svojej službe v rokoch 1981 – 1989. Reaganova politika obsahovala znižovanie daní a spomaľovanie nárastu sociálnych výdavkov, zatiaľ čo rástli výdavky na armádu, dala veľkú inšpiráciu týmto kapelám. Napriek tomu, hardcore nebol až tak liberálny ako punk rock. Veľa vplyvných kapiel bolo známych svojou konzervatívnosťou, okrem iných najmä The FU’s, The Undead a Antiseen. V kontraste s nimi boli až extrémne liberálne kapely Dead Kennedys a M.D.C. O tejto rozmanitosti scény píše Steven Blush vo svojej knnihe American Hardcore: A Tribal History.

Hardcore tanec – Mosh a Slam dance[upraviť | upraviť zdroj]

Hardcore punk 80. rokov prišiel s novým štýlom tanca, tzv. Slam dance (eng. slam = tresnúť, dance = tanec) a stage divingom (skákanie z pódia). V druhej polovici 80. rokov imitovala thrash metalova scéna tieto spôsoby tanca, a popularizovala termín mosh v metalovej scéne. Zásluhu na tom mali kapely ako Anthrax. Termín mosh popisuje štýl tanca, ktorý je teraz podstatou hardcore koncertov. Mosh obsahuje prvky, ktorým sa v angličtine hovorí windmill (“veterný mlyn”), axehandle (“porisko sekery”) a cartwheels (“kolesá”). Tento druh tanca používa niekedy prvky z break danceingu a iných štýlov

Známe skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hardcore punk hudobné vydavateľstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BLUSH, Stephen. American Hardcore: A Tribal History. [s.l.] : Feral House. ISBN 0922915717.
  2. Hardcore Punk music history [online]. Silver Dragon Records, [cit. 2006-12-22]. Dostupné online. Archivované 2012-08-29 z originálu.
  3. D.O.A. To Rock Toronto International Film Festival [online]. PunkOiUK, [cit. 2006-12-22]. Dostupné online. Archivované 2015-07-12 z originálu.
  4. D.O.A. [online]. punknews.org, [cit. 2006-12-22]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hardcore punk na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).