Portál:Hudba/Odporúčaný článok/44 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

John Frusciante (* 5. marec 1970, New York) je širokej verejnosti známy najmä ako gitarista skupiny Red Hot Chili Peppers. John má ale na svojom konte okrem 5 albumov s touto kalifornskou skupinou aj 11 sólových albumov. Jeho otec John aj jeho matka Gail boli tiež obaja muzikanti. Gail dokonca spieva v piesni Under the bridge, ktorá azda najviac preslávila skupinu Red Hot Chili Peppers.

Hudobná história[upraviť zdroj]

Mother's Milk[upraviť zdroj]

John Frusciante prvýkrát videl Red Hot Chili Peppers na koncerte v roku 1985 a okamžite sa stali jeho obľúbenou kapelou. John začal uznávať Hillela Slovaka, vtedajšieho gitaristu skupiny a naučil sa odohrať gitaru i basu na všetkých pesničkách z ich prvých troch albumov. Slovak neskôr zomrel na predávkovanie heroínom a v roku 1988 bubeník Jack Irons odišiel, kvôli osobným problémom.

John sa asi v roku 1988 spriatelil s D. H. Peligiom, bubeníkom zo skupiny Dead Kennedys a často spolu hrali. Raz Peligrio pozval Fleu (basáka Red Hot Chili Peppers), aby si s nimi prišiel zahrať. Flea bol ohúrený Johnovou hrou na gitare a keďže v tej dobe hľadali nového gitaristu (Duane 'Blackbird' McNight, ktorý mal pôvodne nahradiť Slovaka si so skupinou príliš „nesadol“), zavolal aj Antonyho Kiedisa (speváka Red Hot Chili Peppers), aby sa prišiel na Johna pozrieť. Rozhodnutie bolo jednohlasné: „Berieme ho!“

Prvý album, ktorý John nahral s Red Hot Chili Peppers bol Mother’s Milk. Album sa svojim zvukom príliš neodlišuje od funky štýlu, ktorý dominoval na predchádzajúcich troch albumoch. Johnova hra na tomto albume je ešte veľmi ovplyvnená Slovakovým štýlom. Aj napriek tomu, John veľmi prispel ku kreativite skupiny svojou jedinečnou hrou na gitare. Dnes však John tvrdí, že ten album neznáša, lebo je príliš „macho“.