Portál:Hudba/Odporúčaný článok/47 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Offspring (niekedy označovaný len Offspring) je populárna punková americká skupina z Garden Grove, Kalifornia sformovaná v roku 1984. Momentálne pozostáva z Dextera Hollanda (spevák, gitara), Noodlesa (gitara), Grega K (basy), a Peta Parada (bicie).

V roku 1994 vydali album Smash, ktorý je považovaný za najpredávanejší nezavisle vydaný album všetkých čias. Kapela zaznamenala komerčný úspech so svojimi piatimi albumami, a pesničkami "Come Out and Play," "Self Esteem," a "Pretty Fly (For a White Guy)". Navyše Smash a tri ďalšie albumy, Ixnay on the Hombre, Americana, a Conspiracy of One získali platinovú dosku. Offspringu klesla popularita krátko po odchode Rona Weltyho, hrajúceho na bicie v roku 2003. Ich ďalší album, Splinter, bol vydaný toho istého roku, ale nezaznamenal úspech predošlých albumov. Nový album bol ohlásený v roku 2004 a jeho vydanie sa očakáva v roku 26. marca 2008.

Zatiaľ The Offspring vydali sedem štúdiových albumov, jednu kompiláciu, tri EP a jedno DVD. Celosvetovo predali viac ako 32 miliónov albumov a zaradili sa medzi najpredávanejšie punkové kapely vôbec. Kapele sa pripisuje, spolu s kalifornskými punkovými kapelami Green Day a Rancid, oživenie záujmu o punk rock v USA v strede deväťdesiatich rokoch minulého storočia.

História[upraviť zdroj]

Začiatky (1984–1987)[upraviť zdroj]

Kapela bola založená v roku 1984 gitaristom Bryanom "Dexter" Hollandom a basistom Gregom K, ktorí sa stretli na vysokej škole, pod menom "Manic Subsidal". Rozhodnutie založiť kapelu prišlo zvonka, zakázaním prístupu na koncert Social Distortion. Doug Thompson bol prijatý ako spevák, a školský vrátnik Kevin 'Noodles' Wasserman bol prijatý, údajne preto, že bol dosť starý na to, aby mohol kupovať alkohol Hollandovi a Krieselovi. Obidvaja boli pod vekovou hranicou dovolujúcou piť alkohol. Kapela využívala Thompsonoveho priateľa, Jima Bentona ako bubeníka. Thompson bol napokon donútený odísť z kapely potom, keď Benton odišiel. Holland sa zhostil úlohy speváka, a James Lilja bol prijatý ako bubeník. Kapela si zmenila meno na The Offspring v roku 1985. V roku 1987, kapela vydala prvý singel, sedem minútový "Blackball/I'll Be Waiting". Potom vydali album na nimi založenej nahrávacej spoločnosti Black Label, pomenovanej podľa značky piva Black Label. Lilja odišiel krátko po vydaní, aby sa mohol venovať kariére gynekológa, a bol nahradený 16-ročným Ronom Weltym.