Portál:Hudba/Odporúčaný článok/48 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Iron Maiden je jedna z najúspešnejších a vplyvných britských heavy metalových kapiel s celosvetovým predajom albumov približne 80 miliónov kusov. Používajú osvedčený dvoj-gitarový zvuk používaný najmä Judas Priest v 70-tych rokoch a ich hudba ovplyvnila nejedného velikána ako napr. Metallicu alebo Red Hot Chili Peppers.

História[upraviť zdroj]

Príbeh začal vo Východnom Londýne v roku 1975, kedy si mladý muzikant Steve Harris tesne po odchode zo skupiny Smiler zaumienil vytvoriť novú kapelu. Nazval ju "železná panna", čo bol stredoveký mučiaci nástroj. Inšpiráciu dostal z filmu "Muž so železnou maskou" (A Man In The Iron Mask). Do kapely došiel aj Steveov kamarát a hráč na gitaru Dave Murray.

Vzostup skupiny[upraviť zdroj]

V tom čase Iron Maiden začali vystupovať po rôznych baroch v East Ende, hlavne každý týždeň v Ruskin Arms. Po troch rokoch sa Steve rozhodol, že kapela by mala spraviť krok vpred a nahrať svoju muziku. V roku 1978 vydávajú na svojej značke cez 5000 kusov album "The Soundhouse Tapes" obsahujúci piesne ako "Prowler", "Iron Maiden", "Strange World" a "Invasion". Všimol si ich aj manažér Rod Smallwood, nanešťastie nastávajú zmeny v zostave – Douga Sampsona strieda Clive Burr – a kapela konečne podpisuje kontrakt s nahrávacou spoločnosťou EMI Records.

Éra Di'Anna[upraviť zdroj]

Debutový album kapely nazvaný jednoducho "Iron Maiden" bol vydaný v roku 1980, dosiahol #4 v UK rebríčkoch a je považovaný za najzaujímavejší album nového heavy metalového štýlu. Obal albumu s maskotom Eddiem navrhol a nakreslil výtvarník Derek Riggs a je fascinujúci dodnes. Maideni sú predkapelou Kiss a dokonca aj Judas Priest.