Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/14 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Emily Jane Brontëová /bɹɑnti/ (pseudonym Ellis Bell) (* 30. júl 1818, Thornton, Anglicko – † 19. december 1848, Haworth) bola anglická spisovateľka, sestra spisovateliek Charlotty, Anny a básnika a maliara Patricka Branwella.

Životopis[upraviť zdroj]

Narodila sa v Thorntone v Yorkshire v rodine Patricka Brontë a jeho manželky Marie Brontëovej, rodenej Branwellovej, ako mladšia sestra Charlotty a v poradí piate zo šiestich detí. V roku 1820 sa rodina presťahovala do Haworthu, kde bol ich otec menovaný za doživotného kaplána. Tu, obklopená literatúrou v otcovej knižnici, mohla Emily objavovať a rozvíjať svoj literárny talent. Ešte ako dieťa si so Charlottou, Annou a bratom Patrickom po matkinej smrti vytvorili svoje vlastné fiktívne kráľovstvo (Angria, Gondal, Gaaldine), objavujúce sa v príbehoch, ktoré napísali neskôr. Z tohto obdobia sa zachovalo len málo z jej prác, s výnimkou básní.

V roku 1838 začala pracovať ako guvernantka v škole pre mladé dámy Miss Patchett’s Ladies Academy v Law Hill Hall, neďaleko Halifaxu. Neskôr spolu so sestrou Charlottou navštevovala súkromnú školu v Bruseli. Po návrate domov si spoločnými silami otvorili svoju vlastnú súkromnú školu, no pre nedostatok žiakov ich projekt stroskotal. Keď rodina objavila Emilin literárny talent, priviedlo to jej sestry Charlotte] a Annu k tomu, aby vydali spoločnú zbierku básní, ktorá vyšla v roku 1846. Aby sa vyhli súdobým predsudkom voči spisovateľkám, prijali sestry Brontëové pseudonymy, v ktorých zachovali začiatočné písmená svojich krstných mien – z Charlotte sa stal Currer Bell, z Emily Ellis Bell a z Anny Acton Bell.