Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/45 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Josef Škvorecký (* 27. september 1924, Náchod) je český prozaik, esejista, prekladateľ a exilový nakladateľ, spolu s manželkou Zdenou Salivarovou zakladateľ renomovaného nakladateľstva Sixty-Eight Publishers v kanadskom Toronte. Patrí k najvýznamnejším povojnovým českým prozaikom.

Detstvo prežil v Náchode, kde tiež v roku 1943 absolvoval gymnázium a onedlho potom bol odvedený na front. Na univerzitu tak mohol nastúpiť až po skončení vojny. Najprv krátko na lekársku fakultu, potom prestúpil na filozofickú fakultu – odbor angličtina a filozofia, ktorú absolvoval v roku 1949. Pôsobil ako učiteľ na stredných školách v Broumove a Polici nad Metují a na Vyššej sociálnej škole v Hořicích v Podkrkonoší.

V roku 1951 získal doktorát a absolvoval dvojročnú vojenskú službu. Po návrate z nej nastúpil ako redaktor do Státního nakladatelství krásné literatury (neskôr Odeon), od roku 1956 pôsobil ako redaktor dvojmesačníka Světová literatura; ten musel po škandále, ktorý nasledoval po vydaní jeho prvého románu Zbabělci v roku 1958, opustiť, ale vrátil sa do nakladateľstva. Spisovateľom z povolania sa stal roku 1963.

V roku 1958 sa oženil so Zdenou Salivarovou.