Portál:Pes/Odporúčaný článok/41 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štekajúci doberman

Doberman je psie plemeno, uznané FCI a klasifikované v skupine II (Pinče, bradáce, molosoidné plemená a švajčiarske salašnícke psy), v sekcii 1 pod číslom 143. Ide o najväčší druh pinča.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Doberman je krátkosrsté veľké plemeno, vyznačujúce sa veľkou dynamikou a energiou. Vyskytuje sa v dvoch farebných variantoch – čierna s pálením a hnedá s pálením, existujú však aj iné sfarbenia, ktoré nie sú oficiálne uznané v FCI, ktorej štandardy sú v Európe uznávané.

História[upraviť zdroj]

Doberman (v origináli Dobermann) je služobné (strážne a obranárske) plemeno vyšľachtené v Nemecku, v súčasnosti je však rozšírený po celom svete a je veľmi obľúbený aj ako rodinný pes. Plemeno začal šľachtiť v 19. storočí Friedrich Louis Dobermann (po ňom i názov plemena). Cieľom jeho raných šľachtiteľských pokusov bolo vytvoriť plemeno poslušného a engergického obranára a strážneho psa. Ostrá povaha prvých dobermanov bola neskôr korigovaná ďalšími chovateľmi s dôrazom na spoločenskú uplatniteľnosť plemena. Dnes je doberman chovaný ako služobný pes, ale predovšetkým ako rodinný pes a spoločník v športe a najrôznejších aktivitách.

Pôvodne sa týmto psom kupírovali uši a chvost, dnes sa už od tohoto trendu v civilizovaných krajinách upúšťa. Na Slovensku, ako aj v iných európskych krajinách, je tento postup zakázaný zákonom. >>čítaj ďalej