Prague Pride

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sprievod smerujúci z Národnej triedy smerom na most Legií, prvý ročník festivalu v roku 2011

Prague Pride je festival LGBTQ hrdosti, poriadaný v Prahe od roku 2011; každoročne vždy v polovici augusta, po dobu asi jedného týždňa. Okrem tradičného sobotného sprievodu Prahou, ktorý je vrcholom celého festivalu pravidelne predstavuje množstvo verejných diskusií, debát, workshopov, špotových a kultúrnych akcií a duchovných stretnutí.[1]

Program a organizace[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci festivalu sa konajú desiatky kultúrnych, športových a spoločenských akcií; tak ako v symbolickej Pride Village na Střeleckom ostrove, tak na viacerých iných miestach po Prahe.[2]

Vyvrcholením celého festivalu je „průvod hrdosti“, ktorého tradícia sa datuje až do roku 1970 kedy prvý takýto sprievod prešiel ulicami New Yorku ako priama reakcia na homofóbnu a transfóbnu šikanu zo strany polície, snahu o všeobecnú gay liberalizáciu a vznik hnutí za práva sexuálnych menšín.[3][4] Sprievodu sa tradične zúčastňujú desiatky tisíc ľudí, často nesúcich dúhové vlajky a transparenty oslavujúce queer kultúru, a okolo desiatky alegorických vozov vypravovaných najrôznejšími LGBTQ organizáciami, korporáciami, politickými stranami alebo gay klubmi.[5] Od roku 2018 tiež v čele sprievodu stoja takzvaní „maršalovia“, teda osobnosti, ktoré sa výrazným spôsobom zaslúžili o rozvoj LGBTQ práv v Česku a vo svete.[6]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VRÁNOVÁ, Andrea. Festival Prague Pride nabídne přes sto akcí na několika místech Prahy. iDNES.cz (Praha: MAFRA), 2018-08-01. Dostupné online.
  2. O festivalu [online]. Prague Pride. Dostupné online. Archivované 2019-07-29 z originálu.
  3. BALLOU, Elizabeth. What The History Of Pride Month Means For Celebrations Today [online]. bustle.com. Dostupné online.
  4. Přesně před 50 lety začaly stonewallské nepokoje, radikální předchůdce dnešních Prides [online]. a2larm.cz. Dostupné online.
  5. MAGDOŇOVÁ, Jana. Lidé v maskách, 15 alegorických vozů, 3 maršálci. Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride [online]. Praha: Český rozhlas, 2018-08-11, [cit. 2021-11-25]. Dostupné online.
  6. Maršálové v čele průvodu. Ocenili jsme LGBT aktivistky a aktivisty [online]. Prague Pride, [cit. 2019-07-29]. Archivované: 2019-07-29 na https://web.archive.org/web/20190729221456/https://www.praguepride.cz/cs/clanky/295-marsalove-v-cele-pruvodu-ocenili-jsme-lgbt-aktivistky-a-aktivisty. Dostupné online. Archivované 2019-07-29 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Prague Pride

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Prague Pride na českej Wikipédii.