Princezná Mononoke

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Princezná Mononoke
Originálny názov もののけ姫
Žáner animovaný
Dĺžka 134 minút
Štát Japonsko
Pôvodný jazyk japonský
Rok 1997
Spoločnosť Toho
Rozpočet 2 mld., 400 mil. jenov
Filmový štáb
Réžia Hajao Mijazaki
Scenár Hajao Mijazaki
Produkcia Tošio Suzuki
Hudba Joe Hisaiši
Kamera Acuši Okui
Herecké obsadenie

Princezná Mononoke (jap.: もののけ姫, Mononoke Hime) je jeden z najznámejších japonských animovaných filmov od režiséra Hajaa Mijazakiho v produkcii štúdia Ghibli. Do japonských kín bol uvedený 12. júla 1997. Neskôr vznikla na podnet tohto filmu aj farebná niekoľkozväzková manga.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Ashitaka (čítaj Ašitaka) je mladý princ, ktorý žije v malej dedinke. Raz jeho dedinu napadne démon Nago, ktorý bol kedysi diviačí boh. Ashitaka bojoval proti Nagovi na svojom vernom losovi Yaku (čítaj Jaku), ale keď Ashitaka strelil Naga do oka šípom, rozzúrilo ho to. Potom sa Nago dotkol Ashitaka, ale bolesť zniesol a dokázal Naga zabiť. Pri svojich posledných slovách ľudí, ktorí boli okolo, Nago preklínal. Ashitaka bol prekliaty. Vedma mu povedala, že jeho jazva po dotknutí sa rozšíri po celom tele a postupne Ashitaku zabije. Má jedinú šancu: vydať sa na dlhú cestu na ďaleký západ dúfajúc, že nájde liek na zranenie...

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Ašitaka
Nástupca vo svojej dedine, nádej svojho klanu. Hrozí mu smrť, pokiaľ nenájde liek. Uvažuje s chladnou hlavou, je obľúbený medzi ženami a veľa toho nenahovorí.
Hlas: Jódži Macuda
San
Princezná Mononoke, adoptívna dcéra vlčej bohyne a vodkyne klanu „Moro“. San sa spolu s ostatnými strážcami lesa snaží zbaviť ľudí a škôd na posvätnom „Šišigamiho území“. Vyrastala medzi vlkmi, preto sa aj za jednu z nich považuje, aj keď biologicky je človekom.
Hlas: Juriko Išidová
Eboši
Vodkyňa pevnosti, v ktorej vyrábajú zbrane zo železa. Bojuje proti San, aj proti všetkým zvieracím bohom. Nakoniec zabije ducha lesa, ale v závere sa úplne zmení.
Hlas: Júko Tanaková