Rádiologická anatómia tváre a krku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rádiologická anatómia tváre a krku je popis a charakteristika anatomických štruktúr tváre a krku s prihliadnutím k špecifikám zobrazovacích diagnostických metód. Zdôrazňuje predovšetkým pri nich diferencovateľné štruktúry, osobitné rozdelenie jednotlivých oblastí a popis so zameraním na tzv. axiálnu (rezovú) anatómiu - základným výstupom súčasnej zobrazovacej diagnostiky sú rezy príslušnou oblasťou.

Tvár a krk sa rozdeľuje na 2 základné oblasti, kde hranicu tvorí jazylka (lat. os hyoideum):

  • suprahyoidný alebo nadjazylkový krk
  • infrahyoidný alebo podjazylkový krk

Každá táto oblasť sa ďalej delí na niekoľko priestorov, ktoré sú vzájomne oddelené (úplne či čiastočne) vrstvami hlbokej krčnej fascie.

Suprahyoidný krk[upraviť | upraviť zdroj]

Je oblasť zhora ohraničená bázou lebky a zdola myslenou rovinou vedenou jazylkou. Priamo komunikuje cez otvory v báze lebky s lebečnou dutinou, vpredu nadväzuje na ústnu dutinu, dole prechádza do infrahyoidného krku. Obsahuje tieto priestory:

Pre diferenciálnu diagnózu a analýzu nádorov suprahyoidného krku je rozhodujúce správne určenie priestoru, z ktorého vyrastajú. Zásadnú úlohu tu zohráva parafaryngeálny priestor a jeho stranový posun tlakom nádora. Podľa smeru tohto posunu sa dá s vysokou pravdepodobnosťou určiť zdrojový priestor expanzie.

Infrahyoidný krk[upraviť | upraviť zdroj]

Je oblasť ohraničená zhora myslenou rovinou vedenou jazylkou, zdola takisto myslenou rovinou vedúcou cez jugulárnu jamku. Oblasť je teda voľne spojená hore s suprahyoidným krkom, dole s mediastínom. Obsahuje tieto priestory:

Krčná fascia[upraviť | upraviť zdroj]

Rozdeľuje sa na na povrchovú a hlbokú. Hlboká krčná fascia má tri vrstvy alebo listy: povrchový, stredný a hlboký. Tieto ohraničujú jednotlivé vyššie uvedené priestory. Povrchový list ohraničuje žuvací a parotický priestor, v oblasti infrahyoidného krku obkolesuje m.trapezius, sternocleidomastoideus a skupiny infrahyoidných svalov. Stredný list tvorí hranicu faryngeálneho slizničného priestoru a obklopuje viscerálny priestor. Hlboký list obklopuje perivertebrálny priestor a rozdeľuje ho na dva kompartmenty. Všetky tri listy ohraničujú karotický priestor.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • HARNSBERGER, H. Ric; GLASTONBURY, Christine M. Diagnostic Imaging: Head and Neck. Salt Lake City : Amirsys, 2010. ISBN 9781931884785. (po anglicky)