Redaktor:Filemon99/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Man Hee Lee (*15. september 1931, v Cheongdo, Gyeongbuk, Kórea) mierový aktivista, veterán občianskej vojny v Kórey, duchovný líder, zakladateľ cirkvi Sinčchondži v Kórey a organizácie Nebeská kultúra, svetový mier a obnova svetla. Je potomkom kráľovského rodu Lee dynastie Choseon, ktorá má päťstoročnú históriu.

V povojnovej Južnej Kórey bol vedúcim hnutia revitalizácie hospodárstva formou inovatívnych stratégii so zameraním na vidiek. V roku 1984 založil Ježišovu cirkev nového neba a novej zeme (Sinčchondži), Chrám svätostánku svedectva [1], ktorá má 12 „kmeňov“ podľa mien Ježišových apoštolov.

K jeho aktivitám patrí snaha o zjednotenie Kórejského polostrova. Bol koordinátorom projektu vytvorenia juhokórejskej vlajky zhotovenej zo 17 337 otlačkov rúk občanov, vojakov a študentov z Južnej Kórey. S veľkosťou 60 x 40 metrov ide o najväčšiu zaregistrovanú vlajku v juhokórejskej Guinessovej knihe rekordov v roku 2009.

15. augusta 2010 sa pri Mierovej bráne v olympijskom parku v Soule konalo vyhlásenie Deklarácie zjednotenia oboch kórejskych republík [3]. Stalo sa tak pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Kórey. Podujatie organizovala dobrovoľnícka organizácia Mannam, ktorej je čestným predsedom. Vo vyhlásení sa, okrem iného, uvádza, že podobne ako lídri Východného a Západného Nemecka sa musia stretnúť i lídri Južnej a Severnej Kórey, aby v záujme svojich krajín a občanov diskutovali o zjednotení. Text apeluje na zjednotenie národa, náboženskú slobodu a zloženie zbraní.

Jeho misia sa v roku 2012 rozšírila na ďalšie kontinenty pod názvom Svetové mierové turné. Po prvej návšteve v Nemecku, kde sa stretol s posledným predsedom vlády NDR Lotharom de Maizière, navštívil počas dvoch rokov celkovo 21 krajín Európy, Ázie, Afriky a Severnej Ameriky.

Na svojej ceste sa stretol s niekoľkými súčasnými a bývalými predstaviteľmi štátov. Ion Iliescu a Emil Constantinescu s ním hovorili v Rumunsku, kde rokoval i s lídrom štrnásťmiliónovej komunity Dorinom Cioabaom. Pre ženy má byť nastolenie mieru najkratšou cestou ako ochrániť deti a rodiny, vraví. Stretol sa napríklad s fínskou prezidentkou Tarjou Halonenovou alebo s barmskou držiteľkou Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij.

25. mája 2013 sa v Soule konal Svetový mierový pochod mládeže 2013 [4], ktorého sa zúčastnilo približne 30 tisíc mladých zo 130 národov sveta. Z jeho úst tam zaznela Deklarácia svetového mieru: „Vyzývame hlavy všetkých krajín, aby podpísali medzinárodnú dohodu - záväzok ku ukončeniu všetkých vojen. Žiadame ich, aby tak urobili v duchu hlboko zakorenenej lásky k ľuďom svojich krajín. Vyzývame všetkých mladých ku jednote v úsiliu zastaviť vojny a starať sa o obnovu mieru tým, že nebudú bojovať jeden s druhým... Okrem toho, vyzývame každého muža, ženu a dieťa vo svete, aby zodvihli plášť mieru. Žiadame vás, aby ste, akokoľvek cestou viete, pracovali na tom, aby sa svetový mier a obnova stala skutočnosťou vo vašom okolí. Napokon, vyzývame média ku zodpovednému informovaniu a podpore posolstva mieru vo svete,“ uvádza deklarácia.

Mesiac po tejto akcii sa 25. júna 2013 v rovnakom čase uskutočnili na rôznych miestach sveta obdobné pochody pod záštitou International Peace Youth Group. Participovalo na nich 150-tisíc ľudí zo stovky národov.

Man Hee Lee hovoril o úlohe náboženstva a kultúry pri udržaní mieru s Phallopom Thaiarrym, generálnym sekretárom Svetového združenia budhistov a jeho záujmom je stretnúť sa na audiencii i so súčasným pápežom Františkom.

V ostatných mesiacoch viedol mierové semináre na Filipínach pre príslušníkov rozdielnych kultúr, zamerané na pochopenie zjednocujúceho posolstva globálnej kultúry. 24. januára 2014 na ostrove Mindanao spolu s predstaviteľmi katolíkov a moslimov podpísal mierovú dohodu. Pri tejto príležitosti sa tam konal Medzinárodný medzináboženský pochod mieru.

Líder SCJ zdôrazňuje to, že koreňom náboženského ducha je „Svetový mier“. „Boh a Ježiš nám dali evanjelium, aby bol naplnený svetový mier,“ uvádza. Jeho víziou je, aby prostredníctvom otvorenej diskusie nad Bibliou veriaci chápali Božiu vôľu o pokoji a mieri pre ľudstvo a prestali medzi sebou bojovať.

Na september 2014 plánuje v Kórejskej republike Svetové mierové fórum. Verí, že svetový mier na tejto zemi bude dosiahnutý vtedy, keď sa zjednotia veriaci.

Poznámky: [1] Oficiálna internetová stránka cirkvi: http://www.shincheonji.kr [2] Správne pochopenie Sinčchondži: Náboženstvo a dnešná realita: http://www.shincheonji.kr/English/scj.php?sMenu=D2000&pno=3&mode=view&no=52 [3] Deklarácia zjednotenia: http://mannamvictory.blogspot.cz/2013/09/man-hee-lee-peace-advocatepeace-leader.html [4] Svetový mierový pochod mládeže 2013: http://vimeo.com/79594435