Redaktor:Jetam2/Wikimania2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Wikimania 2016[upraviť | upraviť zdroj]

Letecký pohľad na Esino Lario

Tento rok sa v júni uskutočnila dvanásta Wikimania, tentokrát v talianskom Esino Lario. Vďaka Wikimedia Foundation, Wikimedia Italia a Wikimedia Slovenská republika som sa tejto každoročnej konferencie mohol zúčastniť aj ja. Prinášam niekoľko postrehov.

Po neformálnejšom programe sa konferencia oficiálne začala v piatok. Zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales mal svoj tradičný príhovor State of the Wiki. Jedna z vecí čo zvýraznil je, že "ten, čo útočí/obťažuje nie je wikipedián". Ako obvykle tiež vyhlásil svoju cenu Wikipedian of the Year. Tentokrát ju dostali dve osoby: Emily Temple-Wood a Rosie Stephenson-Goodknight. Ocenenie dostali za boj proti útokom/obťažovaniu a za zvýšenie wiki pokrytia o významných ženách. Založili tiež iniciatívy na podporu tém o ženách a nábor žien do wikikomunity. Vassia Atanassova bola spomenutá ako zakladateľka iniciatívy #100 Wikidays. Táto iniciatíva vyzýva redaktora k založeniu nového článku každý deň po dobu sto dní. Po stretnutí s Vassiou som podľahol jej presvedčivosti a prisľúbil som účasť. Predstavená bola aj nová výkonná riaditeľka Wikimedia Foundation, Katherine Maher.

Takzvaný „gender gap“ bol spomenutý aj počas prezentácie o WikiJari počas prezentácie WMCON_Follow-Up_Day. 32% biografií vytvorených počas súťaže o ženách sa nezdalo ako veľký krok, ale celkový priemer je len 16%. Slovenská časť súťaže mala tohto roku len 9% článkov o ženách. Celkovo bolo počas dvoch rokov vytvorených približne 9000 článkov. Zaujímavou otázkou bolo koľko by mali stáť ceny pre výhercov súťaže. Organizátori by nemali zabúdať lepšie určovať aké sú ciele súťaží a podľa toho vybrať vhodnú stratégiu oslovovania, motivovania a oceňovania. Asaf Bartov ukázal Wikiúdaje a niektoré z vecí čo sa s nimi dajú robiť Wikidata:Tools/External tools vrátane Wikidata:The Game.

Lukas Mezger z Nemecka sa zamyslel nad otázkou či je (právo na) súkromie limitom sumy vedomosti, ktorú sa Wikipédia snaží sprostredkovať. Do akej miery platí právo byť zabudnutým. Sú politici na inej úrovni ako "bežní ľudia"? Ak trest vyprší mal by byť vymazaný aj z Wikipédie? Dá sa s ním len súhlasiť, že Wikipédia musí mať pravidlá aj v tomto ohľade.

Začiatok prezentácie Dimitara Dimitrova Uplynulý rok: čo sa stalo v Bruseli, čo bude nasledovať a čo treba robiť sa niesol v znamení Brexitu. Poznamenal, že Spojené kráľovstvo má jednu z najprogresívnejších legislatívnych rámcov pre copyright a pre slobodu panorámy. Bude nám preto chýbať progresívny hlas v Európskom parlamente. Poznamenal, že Belgicko uzákonilo slobodu panorámy. V Bruseli však ostáva veľa práce a slovenská komunita by sa mohla pridať tiež.

Pre našu komunitu bola dôležitá diskusia o budúcnosti CEE/SVE. Po informáciách o nachádzajúcom stretnutí v Arménsku sa rozprúdila debata aj o tom ktoré krajiny sa ešte dajú považovať za krajiny Strednej a Východnej Európy. Mali by sa CEE stetnutia koncentrovať do bodu niekde v strede, aby sa ľahšie dochádzalo zo všetkých kútov? Ako pokračovať s Wiki miluje pamiatky keď niektoré krajiny odfotili už (skoro) všetko na zoznamoch? (O Slovensku to neplatí, súťaž organizujeme aj v roku 2016). Nakoniec sme boli pozvaný na Wikimedia Hackaton 2017, ktorý sa uskutoční v máji 2017 vo Viedni.

Podobne užitočná bola aj diskusia na tému samotnej Wikimánie. Organizovanie tak veľkej konferencie má aj svoje negatíva, hlavne finančné ale nezanedbatelné je aj vyčerpanie lokálneho tímu či celej pobočky. Ako pripraviť konferenciu tak, aby tí čo nemohli prísť získali čo najviac. Kde by sa mala Wikimania uskutočňovať? Je Austrália priďaleko? Väčšina komunity sa zhodla, že Wikimania by mala byť každoročnou realitou. Snáď môj najobľúbenejší moment stretnutia bol keď niekto vyhlásil, že by sa mala konať nie raz ročne, ale dvakrát.

Dovidenia v Montreale!