Redaktor:LOVESTREAM festival/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

LOVESTREAM festival je trojdňový hudobný open-air festival celosvetového charakteru, ktorý sa už druhým rokom koná v hlavnom meste Slovenska, Bratislave. Festival je známy svojím silným line-upom, kde vystupujú svetové kapely a interpreti z rôznych žánrov hudby.

Organizátorom festivalu je SILVI Production na čele so Silviou Nemčovičovou, v spolupráci s Marcelom

Avramom a Concerts East. Všetky vyššie spomenuté organizácie a mená sa v tomto svete pohybujú dlhodobo. Napríklad SILVI Production má viac ako 12 ročnú históriu. Kvalita organizátorov sa odráža aj na kvalite festivalu.[1]

Hlavným cieľom LOVESTREAM festivalu  je priniesť na Slovensko najväčšie hudobné hviezdy a ponúknuť tak slovenským fanúšikom multi festival na európskej úrovni a zároveň prilákať fanúšikov z okolitých krajín a podporiť tak turizmus v Bratislave.[2]

“Verím, že sme potešili viacerých slovenských fanúšikov, za veľkými menami už nemusia cestovať, ale vychutnajú si ich doma na Slovensku," uviedla zakladateľka a organizátorka festivalu Silvia Nemčovičová.[3]

Megaúspešny LINE UP-e v roku 2022, kedy v Bratislave vystúpili Red Hot Chilli Peppers aj Dua Lipa, už počas svojho prvého ročníka pokoril všetky očakávania a splnil slovenským fanúšikom to, čo sa predtým zdalo len ako odvážny sen.

V roku 2023 festival avizoval výrazné zmeny v porovnaní s prvým ročníkom. Pre veľký záujem návštevníkov zo Slovenska, ale aj okolitých krajín sa presúva na novú lokalitu na Starom letisku v bratislavských Vajnoroch. Nové miesto poskytuje festivalu nové možnosti v programe, sprievodných akciách či dokonca aj v podobe hudobnej produkcie až do skorých ranných hodín. Návštevníci sa budú môcť zabaviť pri športových aktivitách, zrelaxujú sa v záhrade a rodiny s deťmi sa potešia kolotoče.[4]

Názov festivalu[upraviť | upraviť zdroj]

Úplne na začiatku bol pracovný názov festivalu One Love, avšak potom organizátori našli veľmi veľa festivalov s rovnakým názvom, takže prišlo k zmene. Názov festivalu LOVESTREAM bol neskôr odvodený od hlavného poslania “streamovať do éteru lásku k hudbu”

História[upraviť | upraviť zdroj]

História festivalu je celkom krátka, nakoľko bol festival založený v roku 2022, ako reakcia na potrebu poskytnúť hudobným fanúšikom možnosť vidieť svojich obľúbených umelcov naživo a vytvoriť miesto, kde sa hudobníci svetového formátu z rôznych žánrov môžu stretnúť. Od prvého ročníka sa festival posúva na vyššiu úroveň, pri čom mení svoju lokalitu, aj keď zostáva stále v Bratislave. Prvý ročník festivalu hostilo Tehelné Pole, pri čom druhý ročník prichádza s mnohými zmenami, aby sa stal jedným z najvýznamnejších hudobných podujatí v regióne.

Novou lokalitou festivalu je mestská časť Vajnory. Už teraz možno prezradiť, že návštevníkov čaká množstvo pridaných doplnkových aktivít, niekoľko stage-ov, kempové mestečko a mnohé ďalšie. Nakoľko sa festival koná na veľkej voľnej ploche, návštevník sa môže pohybovať kdekoľvek v rámci areálu (mimo VIP zóny, ak nedisponuje touto vstupenkou). Tribúny a vyhradené miesta na sedenie nie sú k dispozícii.

2022[upraviť | upraviť zdroj]

Lovestream festival 2022 bol prvým ročníkom tohto festivalu. Konal sa 10.6 – 12.06.2022 a celé dianie festivalu sa odohrávalo na futbalovom štadióne Tehelné pole v Bratislave.

Premiéra festivalu si našla okamžite svojich fanúšikov, keďže celkovo na festival prišlo desaťtisíce ľudí. Program festivalu ponúka širokú škálu hudobných žánrov, ktoré zahŕňajú rock, pop, hip-hop, elektronickú hudbu, jazz, blues, folk a ďalšie. Medzi zahraničných umelcov, ktorí v minulosti vystúpili na festivale, patrí americká rocková skupina Red Hot Chili Peppers, anglická speváčka Dua Lipa, spevák Calum Scott či švédska speváčka Zara Larsson.  Z domácich hudobných umelcov na pódiu vystúpila skupina IMT Smile, Horkýže slíže, Heľenine oči, Adonxs a mnoho ďalších. Festival sa stal ohromným hitom a prilákal nespočetné množstvo návštevníkov z celého sveta, ktorí sa stretli v Bratislave na nezabudnuteľnom hudobnom zážitku.

2023[upraviť | upraviť zdroj]

Lovestream festival 2023 sa bude konať 18-20.8. 2023. Oproti minulého roku bude festival väčší a komfortnejší a mal by poskytnúť väčší umelecký zážitok. Mesto, kde sa bude konať druhý ročník festivalu zostáva naďalej Bratislava. Priestory futbalového štadiónu však vymenia za staré letisko na Vajnoroch. Vďaka novému miestu pribudne stanové mestečko, chill zóny a množstvo ďalších prvkov.

Tento rok LOVESTREAM pripravuje viacero stejdžov: hlavný stage, kde sa predstavia headlineri a ďalší interpreti a electronic stage určený primárne pre dídžejov. Festival zdvihne latku aj v rámci line up-u a privíta na svoje pódiá hviezdy svetového formátu.  Na festivale sa objaví jeden z najpredávanejších kapiel 21. storočia Imagine Dragons, dvojnásobného držiteľa ocenenia svetový DJ No.1 Hardwell, španielsko-nemeckého speváka Álvaro Soler a ďalších talentovaných umelcov. Zahraniční aj domáci interpreti vystúpia na dvoch veľkých stejdžoch, vďaka čomu získa festival svetovú kvalitu.

Význam festivalu[upraviť | upraviť zdroj]

LOVESTREAM Festival je významným hudobným podujatím, ktoré priláka desiatky tisíc návštevníkov nie len zo Slovenska a prispieva k rozvoju cestovného ruchu v regióne. Okrem toho, že poskytuje príležitosť pre hudobníkov, aby sa stretli a vytvorili nové hudobné projekty, festival tiež prispieva k podpore miestnych umelcov a kultúry.

Charakteristika a zameranie festivalu[upraviť | upraviť zdroj]

LOVESTREAM predstavuje multižánrový open-air festival. V rámci ponuky žánrov si na svoje prídu viacerí:  pop, rock, rap, alternatíva hudba či elektronická hudba.

Headlineri[upraviť | upraviť zdroj]

2022: Red Hot Chili Peppers, Dua Lipa, Calum Scott, Lost Frequencies, IMT Smile, Lucie, Rival Sons, Zara Larsson, Kryštof, Helenine oči, Čechomor, No Name, Zoe Wees, Rare Americans, Horkýže Slíže, Ine Kafe, Adam Pavlovčin, Dany Moment

2023: Imagine Dragons, Hardwell, The Killers, Martin Garrix, Álvaro Soler, Jason Derulo, Editors, Alt-J, Jessie Ware, Michael Patrick Kelly, Rag’n’Bone Man,Oscar and The Wolf, Kamrad, Kadebostany, Majk Spirit, Mark Dann, Celeste Buckingham & King Shaolin

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

https://lovestream.sk/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Red_Hot_Chili_Peppers

https://sk.wikipedia.org/wiki/Dua_Lipa

https://en.wikipedia.org/wiki/Zara_Larsson

https://sk.wikipedia.org/wiki/IMT_Smile

https://sk.wikipedia.org/wiki/Hork%C3%BD%C5%BEe_Sl%C3%AD%C5%BEe

https://sk.wikipedia.org/wiki/He%C4%BEenine_o%C4%8Di

https://sk.wikipedia.org/wiki/Adonxs

https://sk.wikipedia.org/wiki/Imagine_Dragons

https://sk.wikipedia.org/wiki/Hardwell

https://sk.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_Soler

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lovestream festival 2023🔥︎ lístky, program a skúsenosti [online]. www.co-to-je.sk, 2023-05-05, [cit. 2023-05-30]. Dostupné online.
  2. Bratislava má multifestival na európskej úrovni. Nie sme horší ako iní, hovorí promotérka [online]. www.trend.sk, 2023-04-05, [cit. 2023-05-30]. Dostupné online.
  3. TERAZ.SK. Slovenský Lovestream festival ohlasuje druhý ročník a zvučné mená [online]. TERAZ.sk, 2023-03-03, [cit. 2023-05-30]. Dostupné online.
  4. AKTUALITY.SK. Lovestream festival oznámi Line up [online]. Aktuality.sk, 2023-02-28, [cit. 2023-05-30]. Dostupné online.