Redaktor:Sasquatch14/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

KK Osa(Karate klub Osa) je karate klub, ktorý bol založený dňa 12.7.2006. Venuje športovému/súťažnému karate. Trénerom v tomto klube je Ján Požgay.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Základným štýlom karate klubu OSA je Okinawské GOJU RYU(tvrdá-mäkká cesta).

Karate vzniklo na ostrove Okinawa. Ide o umenie prázdnej ruky teda o karate bez zbrane.

Zakladateľom Goju Ryu Karate bol sensei CHOJUN MIYAGI (25.4. 1888 - 1953). V roku 1933 bol jeho štýl GOJU RYU zaregistrovaný v Japonskej asociácii bojových umení BUTOKU - KAI

Jeho verným spoločníkom a zároveň aj šíriteľom Goju Ryu Karate bol sensei GOGEN YAMAGUCHI (prezývaný aj "mačka").

Na Slovensko sa tento štýl Karate dostal v roku 1969 od japonského majstra žijúceho v Rakúsku, Shihana TAKEJI OGAWU.

Sensei (tréner) klubu Ján Požgay nositeľ 5. DANu  je  žiakom Shihana Ogawu. Od svojich prvých krokov v karate cvičil jedine štýl GOJU RYU. Preto aj jeho žiaci trénuju štýl GOJU RYU, ktorý je vysoko efektívny.

[1]

Tréning[upraviť | upraviť zdroj]

Klub má tri stupňe vyspelosti. Začiatočníci, pokročilí a poloprofesionáli až profesionáli. V tomto klube bývajú tréningy štyrikrát do týždňa. Dvakrát v Zálesí v Ivanke pri Dunaji a to v utorok a piatok od 16:00 do 20:00. V tomto čase sa vystriedajú všetky stupne. Dvakrát v Bratislave na Teplickej 7, v pondelok a stredu od 16:30 do 18:30.

Vedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vedenie tvoria traja tréneri. Ján Požgay, Peter Babinec a František Farkaš. Pán Babinec a Farkaš sú pomocníkmi trénera Požgaya. Obidvaja majú 3. Dan. Pán Požgay má 5. Dan.[2]

Letné sústredenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento klub usporiadáva každoročne letné sústredenie v Pieninách na Červenom kláštore. Na tejto akcii sa konajú rôzne akcie ako napríklad výstup na Tri koruny alebo náučný kvíz o tunajšom prostredí. Bydlisko zabezpečuje Penzión Pltník, ktorý má vo svojom areáli ihrisko kde sa konajú tréningy.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Karate klub OSA - občianske združenie [online]. www.kkosa.sk, [cit. 2018-04-17]. Dostupné online.
  2. Tréneri klubu :: Karate klub OSA - občianske združenie [online]. www.kkosa.sk, [cit. 2018-04-17]. Dostupné online.