Regina Hallová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Regina Hallová
Celé menoRegina Lee Hall
Narodenie 12. december 1970 (53 rokov)
Washington, D.C., Spojené štáty
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť

Regina Lee Hallová (* 12. december 1970, Washington D.C., USA) je americká herečka, známa zo série filmov Scary Movie.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hallová sa narodila ako dcéra elektrikára a učiteľky. Po absolvovaní strednej školy, sa Hallová zapísala na Fordham University v Bronxe, kde v roku 1992 promovala s bakalárskym titulom z angličtiny. Neskôr sa zapísala na New York University, kde v roku 1997 získala magisterský titul v odbore žurnalistika.

Hallová sa chcela venovať žurnalistike ale po náhlej smrti jej otca, zmenila pôsobenie.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 sa Hallová objavila vo svojej prvej televíznej reklame. V roku 1999 hrala vo filme Hlavný družba. O rok neskôr, získala uznanie za stvárnenie Brendy, v paródii Scary Movie, kde si neskôr svoju rolu zopakovala aj v ďalších štyroch častiach.

V roku 2001 Hallová získala rolu Coretty Lippovej v televíznom seriály, Ally McBeal, ktorá sa mala pôvodne objaviť len v niekoľkých epizódach, ale v piatej sérii, sa pripojila k hlavnému hereckému obsadeniu.

V roku 2011 si zahrala v komédii Mardi Gras: Jarná divočina, spoločne s Carmen Electra, Arielle Kebbel a Danneel Ackles. O rok neskôr, si zahrala v komédii Vianočná stretávka, čo bolo druhou časťou filmu Hlavný družba. V rovnakom roku, si zahrala aj po boku Kevina Harta, v komédii Mysli ako muž 2. Jej herecký výkon spoločne s hereckým výkon Kevina Harta, bol pozitívne ohodnotení filmovými kritikmi, ktorí tiež zhodnotili, že spoločne majú "skvelú dynamiku". Hallová sa objavila aj v druhom pokračovaní, z roku 2014.

V roku 2018 si zahrala hlavnú postavu vo filme Support the Girls. Za jej herecký výkon, Hallová získala pozitívne hodnotenie od filmových kritikov a bola nominovaná na niekoľko filmových ocenení, pričom vyhrala New York Film Critics Circle Award za najlepšiu herečku. Je tak prvou Afroameričankou, ktorá toto ocenenie získala.

V rokoch 20192021 účinkovala v televíznom seriály Black Monday. 27. marca 2022 spolu s Amy Schumer a Wandou Sykes moderovala 94. udeľovanie Oscarov.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo roku 2004 bola matke Hallovej, diagnostikovaná sklerodermia, zriedkavé autoimunitné ochorenie. Venuje sa dobrovoľníckej v starostlivosti o seniorov v Sherman Oaks v Kalifornii dvakrát týždenne a zároveň sa snaží zvyšovať povedomie verejnosti o tejto chorobe.

V roku 2010, sa Hallová ako štyridsať ročná, po zlom rozchode neúspešne pokúsila stať katolíckou mníškou. Neuspela, kvôli veku, nakoľko povolení vstup do kláštora, je do 39 rokov. V roku 2014 podpísala zmluvu ako ambasádorka pre Elizabeth Taylor's White Diamonds.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Regina Hall na anglickej Wikipédii.