Riley Keoughová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Riley Keoughová
Celé menoDanielle Riley Keough
Narodenie 29. máj 1989 (34 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
Povolanieamerická herečka, modelka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť
ManželBen Smith Petersen (2015 - súčasnosť)
Deti1
RodičiaLisa Marie Presley

Danielle Riley Keoughová (* 29. máj 1989, Santa Monica, Kalifornia, USA) je americká herečka a modelka. Je dcérou speváčky Lisy Marie Presleyovej a Dannyho Keougha a vnučkou Priscilly Presleyovej a Elvisa Presleyho.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v máji 1989 v Santa Monice v Kalifornii. Je najstaršou dcérou speváčky Lisy Marie Presleyovej a hudobníka Dannyho Keougha. Mala jedného biologického brata Benjamina Storma Keougha, ktorý v roku 2020 spáchal samovraždu a dve nevlastné sestry z maminej strany. Keď mala Keoughová šesť rokov, jej rodičia sa rozviedli a vyrastala prevažne s otcom na Havaji.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od pätnástich rokov sa venovala prevažne modelingu.

Od roku 2010 sa venuje herectvu. V roku 2010, hrala po boku Dakoty Fanningovej a Kristen Stewartovej vo filme The Runaways. V roku 2012 stvárnila striptérku Noru vo filme Magic Mike. V rovnakom roku (2012) si zahrala po boku Sienny Millerovej a Lukea Wilsona vo filme Yellow.

V roku 2015 si zahrala vedľajšiu úlohu vo filme Mad Max: Fury Road, ktorý získal v roku 2016 šesť ocenení Academy Awards. O rok neskôr (2016) stvárnila lesbický pár s herečkou Jenou Malonovou, vo filme Lovesong. Ako študentka práv sa predstavila v televíznom seriály The Girlfriend Experience, z roku 2016. Film bol založený na rovnomennom filme Stevena Soderbergha. V roku 2017 získala nomináciu na Zlatý glóbus za jej herecký výkon v seriály.

V roku 2018 hrala vo filme The House That Jack Built, ktorý režíroval Lars von Trier. V roku 2019 hrala vo filme The Lodge, kde hrala po boku herečky Alicie Silverstonovej. Za svoj herecký výkon získala Keoughová pozitívne ohlasy filmových kritikov.

V roku 2020 sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu The Devil All the Time, ktorý bol natočený podľa knižnej predlohy Donalda Ray Pollocka.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2015 sa vydala za kaskadéra Bena Smitha-Petersena.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Riley Keough na anglickej Wikipédii.