Rychlebské hory

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rychlebské hory
poľ. Góry Złote
pohorie
Štáty Česko Česko,  Poľsko Poľsko
Regióny Moravsko-sliezsky kraj, Dolnosliezske vojvodstvo
Časť Krkonošsko-jesenická sústava
Najvyšší bod Smrk
 - výška 1 126 m n. m.
Rozloha 276 km² (27 600 ha)
Poloha pohoria
Poloha pohoria
Wikimedia Commons: Góry Złote
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Rychlebské hory (poľ. Góry Złote, nem. Reichensteiner Gebirge) je pohorie na rozhraní Moravy a Poľska. Je súčasťou Krkonošsko-jesenickej sústavy a jedným z najopustenejších pohorí v krajine. Najvyšší vrch Smrk dosahuje nadmorskú výšku 1 126 m n. m.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie sa nachádza na západe Českého Sliezska v Javorníckom výbežku, severozápadne od mesta Jeseník. Je hraničným pohorím medzi historickým Sliezskom a Kladskom. Pohorie je oddelené Kladským sedlom od masívu Králického Sněžníka a Ramzovským sedlom od Hrubého Jeseníka.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie získalo svoj názov podľa poľského mesta Złoty Stok („zlatý svah“), česky Rychleby, nemecky Reichenstein, ktoré susedí s Bílou Vodou.

Hlavné vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Celkovo je v českej časti Rychlebských hôr 17 vrchov presahujúcich nadmorskú výšku 1 000 m n. m., ktoré sú sústredené najmä v južnej časti pohoria.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi turisticky najatraktívnejšie časti patrí dostupnejší i hornatejší juh pohoria, kde sa nachádzajú horské strediská Ostružná, Ramzová a Petříkov. Obľúbeným cieľom turistov, bežkárov i cyklistov je chata Paprsek. Známe sú tiež Nýznerovské vodopády, zrúcanina hradu Rychleby, rozhľadňa na Borůvkovej hore či Šafářova skala.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rychlebské hory na českej Wikipédii.