Sally Hawkinsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sally Hawkinsová
Celé menoSally Cecilia Hawkins
Narodenie 27. apríl 1976 (48 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1980 – súčasnosť

Sally Cecilia Hawkins (* 27. apríl 1976, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka. Je držiteľkou mnohých ocenení vrátane ceny Zlatý glóbus a Golden Bear za najlepšiu herečku. Bola nominovaná dva krát na Academy Awards.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v rodine autorov a ilustrátorov detských kníh, Jacqui a Colina Hawkinsonových. Navštevovala dievčenskú školu Jamesa Allena a v roku 1998 absolvovala herectvo na Royal Academy of Dramatic Art.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svojou kariéru začala ako divadelná herečka. Objavila sa v projektoch ako je Rómeo a Júlia, Mnoho kriku pre nič a Sen noci svätojánskej. V roku 2010 sa objavila v broadwayskej hre Živnosť pani Warrenovej. V divadle Royal Court si v roku 2012 zahrala v hre Constellations.

Prvú väčšiu rolu si zahrala vo filme režiséra Mika Leigha, s názvom All or Nothing v roku 2002. V spolupráci s Leighom pokračovala, v roku 2004 si zahrala vedľajšiu úlohu vo filme Vera Drake a v roku 2008 si zahrala hlavnú rolu vo filme Happy-Go-Lucky. Za rolu vo filme Happy-Go-Lucky získala ceny Zlatý glóbus a Golden Bear na Berlínskom medzinárodnom filmovom festivale.

Ďalej si zahrala vo filmoch Made in Dagenham (2010) a Paddington (2014). Zahrala si vo dvoch filmoch Woodyho Allena, Cassandra's Dream (2007) a Jasmínine slzy (2013), za výkon vo filme získala nomináciu na Oscara a Filmovú cenu Britskej akadémie. V roku 2017 si zopakovala rolu Mary Brown vo filme Paddington 2 a zahrala si rolu Elisy Esposito vo fantazijným filme The Shape of Water. Za rolu získala nomináciu na Oscara a Filmovú cenu Britskej akadémie.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2018 prezradila, že trpí ochorením nazývaným lupus.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sally Hawkins na anglickej Wikipédii.