SanSan (megalopolis)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
SanSan
Los Angeles
Los Angeles
San Francisco
San Francisco
San Diego
San Diego
Krajiny Spojené štáty 
Mexiko
Štáty Kalifornia
Nevada
Baja California
Populácia 41,888,491

Hlavnými kalifornskými mestskými oblasťami sú považované dva veľké megalopolisy: jeden v Severnej Kalifornii a jeden v Južnej Kalifornii, ktoré sú od seba oddelené približne 382 míľ alebo 615 km[1] (vzdialenosť od Los Angeles k San Franciscu) s riedko osídleným centrálnym pobrežím, s Veľkým Kalifornským údolím a Transverse Ranges medzi nimi. Iné názory počítajú s jediným megalopolisom skladajúcim sa zo severnej aj južnej časti, alebo rozdelenie pobrežnej Kalifornie proti vnútrozemskej Kalifornii. Tieto regionálne predstavy sú zvyčajne založené na geografických, kultúrnych, politických a environmentálnych rozdieloch, než ako na dopravnej a infraštruktúrnej prepojenosti a hraniciach.

Poňatie Kalifornského megalopolisu (SanSan)[upraviť | upraviť zdroj]

Futuristi Herman Kahn a Anthony Wiener vytvorili názov SanSan ako narážku na mestá San Diego a San Francisco (ako aj BosWash a Chipitts) v práci The Year 2000[2][3] pre tento megalopolis pozdĺž pobrežia. Dôraz na pobrežie v tomto prípade ale nespĺňa jeho postupný rastový vzorec rozširujúc sa do oblasti Metropolitného Sacramenta a Inland Empire

Odborná práca Beyond Megalopolis, vytvorená inštitútom Virginia Tech, definuje dve megaregióny, ktoré siahajú z Kalifornie až do Nevady, nazvanej NorCal. To zahŕňa metropolitnú oblasť Reno v Nevade, a Južnú Kaliforniu pokrývajúc oblasť Veľkého Los Angeles, San Diego a metropolitnú oblasť Las Vegas.

Organizácia America 2050,[4] sponzorovaná Rockefellerovou a Fordovou nadáciou popisuje 11 megaregiónov v Spojených štátoch a Kanade. [5] To zahŕňa aj Severnú a Južnú Kaliforniu, v ktorej Južnú Kaliforniu tvorí oblasť Veľkého Los Angeles, San Diego – Tijuana, oblasť Inland Empire a Las Vegas Valley.[6]

Žiadne z vytvorených termínov pre megalopolis v Kalifornii nedosiahli významné využitie, keďže verejnosť nepotrebovala rozlišovať medzi Kalifornským megalopolisom od Kalifornie ako takej alebo jej určité čiastkové metropolitné oblasti ako napríklad San Francisco Bay Area ("Bay Area") alebo Veľké Los Angeles ("L.A.").

Región[upraviť | upraviť zdroj]

Kalifornia je prepojená diaľnicou 5, diaľnicou 101, diaľnicou 99 a Tichomorskou pobrežnou diaľnicou, ktorá začína na americko-mexickej hranici, Los Angeles, v blízkosti Bakersfield a južného Orange County, a končí na Oregonskej hranici (medzi Yrekou a Ashland), Oregonskej hranici (medzi Crescent City a Brookings), Red Bluff a v severnom Mendocino County. Kalifornská vysokorýchlostná železnica, ktorá je prvou skutočnou vysokorýchlostnou železničnou sieťou v Severnej a Južnej Amerike, ktorá spája Sacramento a Bay Area s Los Angeles a San Diegom s vysokorýchlostnými vlakmi schopnými dosahovať rýchlosť 220 mph (350 km/h) a tým spojovať San Francisco a Los Angeles za dve a pol hodiny. Výstavba sa začala v auguste 2010 výstavbou nového Transbay terminálu v San Franciscu.[7] Od sčítania obyvateľov v roku 2010 je celková populácia všetkých metropolitných regiónov Kalifornie takmer 28,9 milióna (nepočítajúc San Diego, Reno a Las Vegas), čo predstavuje približne 9,37 % celkovej populácie USA, zatiaľ čo celý štát Kalifornia mal v roku 2017 odhadovanú populáciu  44,2 milióna.

Koncept megalopolisu zahŕňa kombináciu megaregiónov severnej Kalifornie (pozostávajúcej z väčšiny oblasti okrem extrémnej severnej Kalifornie a krajov východnej Kalifornie - Modoc, Lassen, Plumas, Mono a Inyo) a južnej Kalifornii (zloženej z celého regiónu okrem kraja Imperial) a rozlieva sa do Baja California a Nevady s každým navrhovaným megaregiónom vrátane metropolitnej oblasti Reno, metropolitnej oblasti Las Vegas a metropolitnej oblasti Tijuana.

Severná Kalifornia má 21 krajov, ktoré sú súčasťou metropolitných oblastí, vrátane jednej v Nevade a zahŕňa dodatočných 17 susedných krajov a štyri kraje Nevady.[8] V súčasnosti sú všetky tri mestské regióny severnej Kalifornie (Bay Area, Veľké Sacramento a Metropolitan Fresno) prepojené, ale sú oddelené od Veľkého Los Angeles s Kings, Tulare a Kern County v najužšej medzere. Avšak jeden z metropolitných regiónov každej časti štátu hraničí s jedným z dvoch metropolitných regiónov Nevady, Sacramento hraničí s Reno a Veľké Los Angeles s Las Vegas.

Južná Kalifornia má 8 okresov a obcí vo Veľkom Los Angeles, Inland Empire a San Diego-Tijuana. Kern county a dva Nevadské kraje patria do sféry vplyvu Veľkého Los Angeles, zatiaľ čo Imperial County a Mexicali patria do sféry vplyvu San Diego-Tijuana.[9]

Kalifornský megalopolis so severnými aj južnými megaregiónmi obsahuje 3 z desiatich najväčších miest v USA, z ktorých každé dosahuje viac ako 1 milión obyvateľov, a 9 z 50 najväčších amerických miest, čo je najviac zo všetkých megaregiónov v krajine. V celosvetovom meradle megapolitná oblasť obsahuje tri z päťdesiatich najväčších miest v Severnej a Južnej Amerike. Najväčšími mestami v zostupnom poradí sú: Los Angeles, San Diego, Tijuana, San Jose, San Francisco, Mexicali, Las Vegas, Fresno, Sacramento, Long Beach, Oakland, Bakersfield, Anaheim a Santa Ana.

Severná Kalifornia[upraviť | upraviť zdroj]

Megaregión Severnej Kalifornie

Ekonómia Kalifornie dokopy, je najväčšou spomedzi všetkých štátov Spojených štátov amerických a je štvrtou najväčšou v rámci celého sveta.[10] Tento megaregión je domovom pre oblasť Silicon Valley, v ktorých sa nachádzajú spoločnosti ako: Cisco Systems, AppleInc., Oracle, EBay, Yahoo!, Facebook, YouTube, Google a Hewlett Packard. Taktiež sa tu nachádza the San Francisco Financial District (domov pre vedenie viacerých finančných a biznis firiem ako napríklad VISA, Wells Fargo, Union Bank of California a je najväčším finančným okrskom mimo mesta New York). V oblasti je aj známa vinárska oblasť Wine Country a väčšina územia Veľkého kalifornského údolia, ktoré je jedno zo svetových, najviac produktívnych poľnohospodárskych oblastí, produkujúc 8 % z celkovej národnej úrody. Svoje pobočky hlavných vládnych úradov tu taktiež majú Žalobný súd Spojených štátov pre Deviaty Obvod, Federálny rezervný systém San Francisca, mincovňa Spojených štátov, ako aj Kapitol štátu Kalifornia a Kalifornský najvyšší súd. Oblasť zálivu má najväčšiu koncentráciu sídliacich multimilionárov spomedzi metropolitných oblasti v Kalifornii a najväčšiu koncentráciu miliardárov v rámci všetkých metropolitných oblasti v celých Spojených štátoch, takmer viac než ďalšie tri oblasti dokopy.[11]

Južná Kalifornia[upraviť | upraviť zdroj]

Megaregión Južnej Kalifornie 

Megaregión Južnej Kalifornie je tiež veľmi dôležitým ekonomickým centrom v Spojených štátoch. Zahŕňa v sebe prístavy v Los Angeles, Long Beach (prvý a druhý najvyťaženejší kontajnerový prístav v USA) a prístav v San Diegu.[12] Nachádza sa tu globálne centrum zábavného priemyslu, kde je na popredí svetových priečok vo filmovom, televíznom a hudobnom priemysle so sídlom v Hollywoode so štúdiami ako The Walt Disney Company, ABC, Sony Pictures, Warner Bros., Universal Studios, MGM, Paramount Pictures, a 20th Century Fox. Spoločnosti ako Fox Sports Net, Guess, In-n-Out Burger, ARCO, Farmers a iné logistické finančné a bankovné spoločnosti tu majú taktiež svoje sídla. Južna Kalifornia je taktiež dlhší čas vedúcim regiónom v oblasti letectva a kozmického inžinierstva, a je jedným z piatich regiónov v Spojených štátoch s najvyšším podielom high- tech priemyslu. 

Južná Kalifornia je tiež jedným z najväčších svetových centier priemyslu turizmu vďaka ich známym plážam, zábavnými štvrťami ako je L.A. Live a Sunset Boulevard, a zábavné tematické parky zahŕňajúc Disneyland, Knott's Berry Farm a Universal Studios Hollywood. San Diego je dôležitým prístavným mestom, priemyselným, komerčným a lodiarenským centrom. Má prosperujúci priemysel turizmu, veľa výskumných ústavov, obrovský biomedicínsky/biotechnologický priemysel a pokrýva jednu z najväčších koncentrácií amerických vojenských základní spomedzi väčších amerických miest. Las Vegas je najväčším mestom v Nevade, druhé najväčšie gamblingové/hráčske centrum po Macau, a jedno z najrýchlejšie rastúcich miest a metropolitných oblasti v Spojených štátoch.

Pobrežná a vnútrozemská Kalifornia[upraviť | upraviť zdroj]

Obrovská, relatívne riedko zaľudnená oblasť Centrálnej Kalifornie oslabuje jej návrh, že Kalifornia tvorí jeden megalopolis. Severný a južný región postupne narastajú naproti sebe. Ale väčšina tejto nedávnej urbanizácie sa neodohráva v okolí drahého a prehusteného samotného pobrežia – či popri nejako vyvinutej prvej úrovne vnútorných pobrežných údolí – ale nastalo ďalej vo vnútrozemí popri severojužnej osi cez strednú oblasť štátu vo Veľkom Kalifornskom údolí, Antellope Valley, Inland Empire a San Joaquin Valley. Ide o pomerne dostupnejšie oblasti, ktoré sa stávajú veľmi rýchlo viac a viac suburbanizované, pretože sú v dochádzajúcej vzdialenosti( aj keď ide o často dlhú vzdialenosť) do miesta práce, či školy v najväčších pobrežných mestách štátu.

Populácia[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa hustoty zaľudnenia Kalifornie
Poradie Mestské aglomerácie HMP Jadro mestá Štát(y) Sčítanie
2010
Sčítanie
2000
1 United States Los Angeles Metro $604.8 mld.[13] Los Angeles CA 12,828,837 12,365,627
2 United States San Francisco Bay Area $487 mld.[14] San Francisco

Oakland

San Jose

CA 7,468,390 6,783,760
3 United States Inland Empire $133.3 mld. San Bernardino

Riverside

CA 4,954,684 3,254,821
4 United StatesMexico San Diego–Tijuana $136.3 mld.[15] San Diego

Tijuana

CA–BC 2,461,780 2,069,298
5 United States Veľké Sacramento $118.8 mld. Sacramento CA–NV 1,995,215 1,563,282
6 United States Metro Las Vegas $103.3 mld. Las Vegas

Henderson

NV 1,995,215 1,563,282
7 United StatesMetropolitan Fresno Fresno CA 1,081,315 922,516
8 United States Metro Reno Reno

Sparks

NV 477,397 377,386
9 United States Carson City Carson City NV 55,274 52,457
Celkom CA–NV–BC 36,364,071 32,271,777


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Distance between Los Angeles, CA and San Francisco, CA, mileage, gas calculator [online]. . Dostupné online.
  2. The Year 2000: A Framework for Speculation on the Next Thirty-Three Years. New York : Macmillan, 1967. ISBN 0-02-560440-6.
  3. Chipitts, Boswash & Sansan. Kiplinger's Personal Finance, Jan 1968, s. 11. Dostupné online.
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-12-05]. Dostupné online. Archivované 2014-10-06 z originálu.
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-12-05]. Dostupné online. Archivované 2017-05-16 z originálu.
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-12-05]. Dostupné online. Archivované 2016-05-15 z originálu.
  7. Demolition Overview [online]. [Cit. 2018-12-05]. Dostupné online. Archivované 2010-07-29 z originálu.
  8. The Northern California megaregion [online]. San Francisco Planning and Urban Research Association, November–December 2007, [cit. 2009-11-21]. Dostupné online.
  9. Megaregions with Influence [online]. America 2050, [cit. 2011-03-05]. Dostupné online. Archivované 2017-11-23 z originálu.
  10. Report: California slips to world's 9th largest economy [online]. CNN, January 13, 2012, [cit. 2012-01-14]. Dostupné online. Archivované 2014-10-02 z originálu.
  11. America's Greediest Cities. Forbes, December 3, 2007. Dostupné online.
  12. https://web.archive.org/web/20081219193825/http://aapa.files.cms-plus.com/PDFs/2006_North_American_Container_Traffic.pdf
  13. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2018-12-05]. Dostupné online. Archivované 2007-03-13 z originálu.
  14. ABATE, Tom. California 8th among world economies [online]. SFGate.com, September 8, 2009, [cit. 2011-03-18]. Dostupné online.
  15. https://web.archive.org/web/20110723181802/http://www.icfdn.org/publications/blurredborders/39sdtjataglance.htm