Severná pologuľa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Severná hemisféra je zvýraznená žltou farbou.
Severná hemisféra

Severná pologuľa alebo severná hemisféra je polovica planéty Zem na sever od rovníka. Severná hemisféra obsahuje väčšinu súše a 90 percent ľudskej populácie.

V miernom pásme severnej hemisféry trvá zima od 21. decembra do 21. marca (hoci zimné počasie môže prísť už začiatkom septembra a trvať do mája, alebo v arktických regiónoch až do júna) a leto od 21. júna do 22. septembra.

Oblasti na sever od polárneho kruhu zažívajú niekoľko dní, počas ktorých v lete slnko nikdy neklesne pod obzor a niekoľko dní v zime, počas ktorých slnko nikdy nevyjde. Dĺžka trvania tohto javu sa líši od niekoľkých dní v oblastiach pri polárnom kruhu, až po niekoľko mesiacov v blízkosti severného pólu.

V dôsledku Coriolisovej sily sa hurikány a tropické búrky v severnej hemisfére krútia proti pohybu hodinových ručičiek. V južnej hemisfére sa krútia po smere hodinových ručičiek. Takisto Mesiac sa v porovnaní s južnou hemisférou zdá byť hore nohami a je odkrytý pohľad na iné hviezdy, ktoré nie je z južnej hemisféry vidieť.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]