Società Entomologica Italiana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Società Entomologica Italiana (doslova Talianska entomologická spoločnosť) je entomologická spoločnosť založená vo Florencii dňa 31. októbra v roku 1869. Patrí k najstarším a najprestížnejším entomologickým spoločnostiam sveta. Založená bola ako ôsma v poradí na svete v Reale Museo di Storia Naturale vo Florencii (teraz Museo di Storia Naturale dell'Università).

Prvým prezidentom spoločnosti bol Adolfo Targioni Tozzetti (1823 – 1902). Ďalšími významnými členmi tejto spoločnosti v nasledujúcom období boli napr.: Giovanni Battista Grassi (1854 – 1925), Antonio Berlese (1863 – 1927), Filippo Silvestri (1873 – 1949) a Guido Grandi (1886 – 1970).

Spoločnosť sídli od roku 1922 v Janove v Museo Civico di Storia Naturale "G. Doria". Società Entomologica Italiana je jediná celonárodná spoločnosť, ktorá sa venuje entomológii v Taliansku. Pôsobí ako nezisková vedecká spoločnosť pre podporu entomológie, prírodných vied a kultúry vo všeobecnosti – s cieľom zlepšiť základný a aplikovaný výskum hmyzu.

Hlavnou činnosťou je vydávanie dvoch periodík: "Bollettino della Società Italiana Entomologica", ktorá sa od roku 1869 vydáva trikrát ročne. Obsahuje pôvodné vedecké články, krátke monografie, knižné recenzie a novinky spoločnosti. Ďalším periodikom je "Memorie della Societa Italiana Entomologica", ktorá je vydávaná jedenkrát ročne cca od roku 1922. Obsahuje väčšie monografie a systematické hodnotenia. Tieto dva časopisy sú zasielané všetkým členom spoločnosti (ktorých je takmer 700) a vymieňajú ich za iné podobné časopisy (takmer 400) s inými významnými múzeami a vedeckými inštitúciami v Taliansku, ale aj v zahraničí.

Knižnica spoločnosti sa nachádza v Janove. Vlastní viac ako 400 časopisov, 1100 monografických zväzkov a viac ako 7000 publikácií s rôznou entomologickou tematikou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]