Volgogradský traktorový závod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letecká fotografia traktorového závodu v roku 1941.
Vchod do závodu z Dzeržinského námestia.

Traktorový podnik VgTZ (rus. Тракторная компания «ВгТЗ»), Volgogradský traktorový závod v minulosti Stalingradský traktorový závod F. E. Dzeržinského je priemyselný podnik sídliaci v ruskom meste Volgograd. V priebehu druhej svetovej vojny sa stal známy ako dôležité miesto výroby tankov a miesto ťažkých bojov počas bitky o Stalingrad, v kedy bol celkom zničený.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ako väčšina podobných traktorových závodov v krajine, vyrábal popri produkcii civilných traktorov aj tanky. Jeho stavba sa začala 12. júla 1926. Prvý traktor vzišiel z jeho linky 17. júna 1930 o 15:00.

V roku 1933 sa v závode začala výroba tankov T-26. Traktorový závod v Stalingrade bol jedinou továrňou v ZSSR, kde sa mohli vyrábať tanky T-34 už pred začiatkom sovietsko-nemeckej vojny. Továreň nebola evakuovaná podobne ako iné priemyselné objekty v západnej časti ZSSR a ako jediná vyrábala tanky T-34 počas celého roku 1941. 8. februára 1942 bol továrni udelený Rad Práce červenej zástavy. Posledné vyrobené T-34 vyšli do bojov okamžite po tom, čo ich robotníci továrne zložili dohromady. Bolo to v dobe, keď sa už v meste intenzívne bojovalo. 14. októbra 1942 nacistické vojská ovládli takmer celý traktorový závod. V tej dobe z neho zostali už len rozvaliny a niekoľko vysokých komínov. Sovietski obrancovia sa držali iba v jeho severnej časti. V areáli prebehli jedny z najtvrdších bojov celej bitky o Stalingrad. 2. februára 1943 sa v traktorovom závode o 8:40 vzdali posledné zvyšky XI. zboru Wehrmachtu, tým sa skončila záverečná fáza likvidácie obkľúčenej 6. armády ako aj samotná bitka o Stalingrad.[1]

31. mája 1943 pracovníci z traktorového závodu na front dodali opravené tanky, ako takzvanú „Odpoveď zo Stalingradu“. 21. októbra 1949 začal závod znovu fungovať naplno. Od 25. novembra 1949 sa v ňom rozbehla výroba dieselových traktorov DT-54.

4. apríla 1960 vyšiel z výrobnej linky závodu miliónty traktor. Celkovo vyrobil závod po skončení vojny asi 2,5 milióna traktorov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Piekalkiewicz, J., 2007, Stalingrad - Anatomie bitvy. Naše vojsko, Praha, s. 455

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Волгоградский тракторный завод na ruskej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).