Stará voda (prítok Hnilca)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stará voda

(prítok Hnilca)

potok
Zdrojnica Ramzová, Zlatý stôl
Ústie Stará Voda, Hnilec
Dĺžka 11,4 km
Povodie Hnilec
Rád toku VI.
Hydrologické poradie 4-32-02-029
Číslo recipienta 4-32-02-2338
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Stará voda je potok na Spiši, v západnej časti okresu Gelnica.[1] Je to pravostranný prítok Hnilca, meria 11,4 km a je tokom VI. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie vo Volovských vrchoch, v geomorfologickom podcelku Zlatý stôl, severne od Ramzovej v hlavnom hrebeni pohoria (spojnica Skalisko - Biele skaly), v nadmorskej výške cca 1 130 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu na krátkom úseku na severozápad, vytvára výrazný oblúk smerujúci na západ, potom sa stáča na východ a po pribratí Bieleho potoka na sever. Preteká Starovodskou dolinou, na strednom toku sa esovito ohýba, najprv tečie na východ a potom na severovýchod. Po pribratí Sedlového potoka sa definitívne stáča a ďalej už tečie na sever cez intravilán obce Stará Voda, kde priberá Kubovský potok. Napokon ešte podteká železničnú trať Červená Skala – Margecany i cestu II. triedy č. 546 a severne od spomenutej obce sa vlieva do Hnilca.[2]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Hnilca ústi na katastrálnom území obce Stará Voda, severne od jej intravilánu, v nadmorskej výške približne 487 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.