Swing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Swing
Pôvod v štýlochjazz, ragtime, blues, neworleansky a kansaský džez
Kultúrne pozadiezačiatok 30. rokov – USA
Typické nástrojeklarinet, trúbka, saxofón, trombón, kontrabas, gitara, bicie, klavír, spev
Všeobecná popularita30. - 50. roky 20. storočia
Podštýly
rómsky swing
Iné témy
jazz

Swing je tanečný podžáner jazzu, pozostávajúci z tradičných bluesových černošských prvkov obohatený o belošské vplyvy. Vznik swingu sa datuje po prvej štvrtine 20. storočia, konkrétne v období rokov 19301935. Swing je aj druh tanca, ktorý vznikal popri tomto hudobnom smere.

Swingové orchestre, takzvané „big bandy“, mali väčší počet členov ako klasické jazzové kvintetá alebo sextetá.

Najznámejším swingovým kapelníkom bol Benny Goodman a jeho orchester. Okrem toho, že bol Benny výborným klarinetistom, bol vedúcim viacerých súborov, ktoré hrali swing v jeho klasickej podobe. Benny bol jedným z prvých belochov, ktorý sa presadil v dovtedy hlavne černošskom hudobnom štýle, akými boli jazz, respektíve swing. Hral prevažne vlastné skladby, pričom ich na rozdiel od pôvodných (černošských) interpretov podával s akýmsi novým, európskym nádychom.

Slávne mená swingovej éry[upraviť | upraviť zdroj]

Big bandy tradične pozostávali z dvoch klarinetov, piatich saxofónov, troch až štyroch trubiek a z jedného až štyroch trombónov. Rytmickú časť zastupovala súprava bicích, kontrabas, gitara a iné nástroje. Nebolo raritou, že big bandy boli rasovo zmiešané súbory s prevahou černochov.

Medzi afroamerickými swingovými big bandmi vynikali hlavne orchestre Counta Basieho, Jimmieho Lunceforda alebo Andyho Kirka a medzi belošskými to boli orchestre Bennyho Goodmana, Jimmyho Dorseya, jeho brata Tommyho Dorseya, Woodyho Hermana a Glenna Millera.

Swing postupne po druhej svetovej vojne zaniká, ostáva už len ako spomienka na tanečných parketoch. Viaceré fúzne vplyvy swingu prechádzajú neskôr do iných jazzových podžánrov, napríklad do bebopu či modálneho jazzu.

Veľmi dôležitý podžáner swingu sa volá rómsky swing (gypsy swing), respektíve rómsky džez (gypsy jazz), ktorého hlavným predstaviteľom je gitarista rómskeho pôvodu, rodený Belgičan Django Reinhardt.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]