TAI Anka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anka

Anka-S
TypBezpilotné prieskumné lietadlo
VýrobcaTurkish Aerospace Industries
Prvý let30. december 2010
Zavedenýapríl 2014
Charakterv prevádzke
Hlavný používateľTurecké vzdušné sily
Výroba2010 - súčasnosť
Vyrobených6 (k 10. aprílu 2018)[1]
Lietadlo Anka na výstave IDEF 2015
Anka na Farnborough Air Show 2014

Anka je bezposádkové lietadlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI), ktoré dokáže operovať stredných výškach a disponuje veľkou letovou vytrvalosťou. Je určené na letecký prieskum, ale aj na ničenie pozemných cieľov.

Výrobou takto pokročilého bezpilotného lietadla sa Turecko zaradilo medzi krajiny, ako je USA, Izrael alebo Čína.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

S vývojom dronu začalo Turecko v roku 2004 a o šesť rokov neskôr sa lietadlo vznieslo prvýkrát do vzduchu. V novembri 2011 vývojári demonštrovali schopnosť dronu automaticky vzlietnuť a pristáť. Počas záverečných testov v septembri 2012 prototyp Anky v dôsledku technických problémov havaroval. Preberacie skúšky tak boli ukončené až o pár mesiacov neskôr v januári 2013.

V roku 2013 získala firma TAI od tureckej vlády objednávku na výrobu 10 strojov Anka-A a v apríli toho istého roku boli stroje oficiálne zaradené do služby. O dva roky neskôr vzlietla vylepšená verzia Anka-B, vybavená rádiolokátorom so sysntetickou apertúrou (SAR). Dňa 28. apríla 2017 oznámilo turecké ministerstvo vnútra úspešné ukončenie integrácie výzbroje, čím sa rozšírili spôsobilosti dovtedy len prieskumného lietadla.[2]

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Anka-A je hornoplošník s rozpätím krídel 17,3 m. Zadné chvostové plochy majú usporiadanie v tvare písmena "V", podobne ako u amerického MQ-9 Reaper. Lietadlo je vybavené zaťahovacím podvozkom, ktorý pozostáva z prednej podvozkovej nohy a hlavného podvozku.

Pohon stroja zabezpečuje dieselový štvorvalec Thielert Centurion 2.0 s výkonom 155 koní. Anka dokáže letieť maximálnou rýchlosťou 217 km/h a dostup lietadla je 9144 m. S vybavením s hmotnosťou 200 kg je stroj schopný vydržať vo vzduchu až 24 hodín.

Maximálna vzletová hmotnosť dronu je 1600 kg, pričom unesie 200 kg vybavenia a výzbroje. Primárnym prvkom z výbavy lietadla je elektro-optický prieskumný a zameriavací senzor AselFLIR-300T, ktorý pozostáva z infračervenej kamery s vysokým rozlíšením (1440x576), z dennej TV kamery a laserového diaľkomera/značkovača (dosah 20 km).[3] Neskôr k nemu pribudol aj rádiolokátor typu SAR.

Výzbroj dronu predstavujú rakety vzduch-zem Roketsan MAM-L s maximálnym dosahom 8 km. Celková hmotnosť rakety je 22,5 kg, pričom 10 kg pripadá len na bojovú časť strely. MAM-L používa poloaktívny systém laserového navádzania, čo jej umožňuje zasahovať aj pohyblivé ciele.[4]

Letová prevádzka Anky je riadená a monitorovaná z pozemnej riadiacej stanice, ktorá je vybavená dvojicou ovládacích konzol. Všetky senzory a výzbroj dronu je možné ovládať zo stanice v reálnom čase. Pozemná riadiaca stanica je umiestnená v špeciálnom kontajneri ACEIII, ktorý je v súlade so štandardami NATO (norma STANAG 4586).

Operačné nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 12. júla zrealizovalo turecké bezpilotné lietadlo Anka svoj prvý letecký útok. Pri nálete v okrese Bingöl vo východnej Anatólii zabilo päť príslušníkov Kurdskej strany pracujúcich. Lietadlo bolo vyzbrojené riadenými strelami Roketsan MAM-L s laserovým navádzaním.[5]

Verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Anka-A - počiatočná výrobná verzia vybavená len elektro-optickým prieskumným a zameriavacím senzorom AselFLIR-300T

Anka-B - zdokonalený variant vybavený rádiolokátorom typu SAR

SIGINT Anka - verzia určená na vykonávania signálneho spravodajstva (SIGINT). Turecko zverejnilo existenciu tejto verzie v marci 2018.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Turecko Turecko

Turecké vzdušné sily - V roku 2013 získala firma TAI od tureckej vlády objednávku na výrobu 10 strojov Anka-A. K októbru 2018 disponovalo turecké letectvo 8 lietadlami Anka. V októbri Turecko objednalo ďalších 22 dronov - 16 vo verzii so satelitným komunikačným systémom Anka-S a zvyšok vo vyzbrojenej verzii Anka-B.[6]


Špecifikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné charakteristiky[upraviť | upraviť zdroj]

Výkony[upraviť | upraviť zdroj]

  • Maximálna rýchlosť: 217 km/h
  • Dolet: 4 896 km
  • Dostup: 9 144 m
  • Výdrž: 24 hodín s užitočným zaťažením 200 kg

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]