Techno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Techno
Pôvod v štýlochSynthpop
Electro
Chicago house
Kultúrne pozadiePolovica 80. rokovDetroit, Michigan, USA
Typické nástrojeSyntetizátor, Klávesy, sampler, Bicí automat, Sekvencer, Osobný počítač
Všeobecná popularitamierna, veľká v 80. rokoch a 90. rokoch v Európe, viac populárny vo Východnej Európe.
Odvodené štýlyMinimal techno, Acid techno, Hardcore techno, IDM
Podštýly
Ambient techno, Electro tek, Hardtek, Microhouse, Tech house, Tech trance, Techstep
(Zoznam elektronických hudobných žánrov)
Zmes štýlov
Ghettotech, Trance, Eurodance, Digital hardcore, Techno jungle/Drum and bass, Neurofunk, Raggatech
Regionálne scény
Detroit techno, Belgicko techno, Nortec, Schranz, Freetekno
Iné témy
Elektronické hudobné nástrojeTvorba hudby počítačomHudobné vydavateľstváravesfree partyteknival

Techno je forma elektronickej tanečnej hudby (EDM),[1] ktorá vznikla v Detroite v Michigane v USA počas druhej polovice 80. rokov. Prve použitie slova techno bolo odkaz na žáner hudby v roku 1988.[2][3] V súčasnosti existuje mnoho štýlov techna, ale Detroit techno je chápaný ako základný, na ktorom je postavených mnoho subžánrov.[4] Techno vzniklo zo spojenia populárnej elektronickej hudby interpretmi ako Kraftwerk, Giorgio Moroder a Yellow Magic Orchestra s afroamerickou hudbou vrátane funku, electra, Chicago housu a electric jazzu.[5][6] Pridalo sa aj ovplyvnenie futuristickými a fikčnými témami,[7] ktoré boli v tom čase bežné pre modernú kultúru priemyselnej Ameriky počas studenej vojny-najmä kniha The Third Wave od Alvina Tofflera.[8] Priekopnícky producent Juan Atkins citoval Tofflerovu frázu "techno rebels" ako inšpirujúcu pre neho použitím slova techno na označenie hudobného štýlu, ktorý dopomohol vytvoriť.

V techno hudbe je (ako u väčšine druhov elektronickej tanečnej hudby) podstatný výrazný rytmus a rýchle tempo. Hlavný rytmický prvok je najčastejšie v takte 4/4. Tempo je väčšinou medzi 120 až 150 BPM, v závislosti na štýle techna. Podstatou techna je opakovanie určitej hudobnej jednotky, čo v poslucháčovi vyvoláva pocit určitého napätia a dokonca môže vyvolať istý druh extatického tranzu. Techno je väčšinou čisto inštrumentálna hudba, skladby nemajú klasickú štruktúru používanú v popmusic (sloha/refrén), používané zvuky nijak nepripomínajú bežné hudobné nástroje a melódie sa objavujú veľmi zriedka. Kreatívne použitie hudobnej produkčnej technológie, ako sú bicie automaty, syntetizátory a digitálne zvukové stanice sú považované za dôležité aspekty estetiky tejto hudby. Mnoho producentov používa retro elektronické hudobné zariadenia kvôli vytvoreniu autentického techno zvuku. Bicie automaty z 80. rokov ako Roland TR-808 a TR-909 sú vysoko cenené.

Hudobní žurnalisti a fanúšikovia techna sú väčšinou vyberaví v ich použití termínu; tak čistý rozdiel môže byť vytvorený medzi niekedy príbuznými, ale často po kvalitatívnej stránke rozdielnymi štýlmi ako tech house a trance. "Techno" zvyčajne mylne zovšeobecňuje kľúčové slová elektronická hudba a elektronická tanečná hudba.[9][10][11]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Techno pochádza z elektronickej avantgardnej hudby 70. rokov, najmä z tvorby skupín ako sú Kraftwerk, Tangerine Dream alebo Cabaret Voltaire.

Za zakladateľa tohto hudobného štýlu byvajú často označovaní detroitskí DJi Derrick May, Juan Atkins, Kevin Saunderson (takzvaní The Belleville Three) a Eddie Fowlkes, ktorý spoločne navštevovali školu Belleville High School.[12][13][14][15] Oni ktorí v polovici 80. rokov začali v detroitských disco kluboch hrať rytmickú, čisto elektronickú hudbu s tým, že pomocou dvoch gramofónov a mixážneho pultu spájali, (mixovali) a prelínali jednotlivé skladby medzi sebou, čím vznikal nepretržitý ucelený prúd (DJ mix alebo tiež set) techno hudby. Toto mixovanie má svoje pravidlá - DJ musia vedieť zrovnávať rytmy a tempo skladieb, pracovať s náladou setu, prispôsobiť výber skladieb prostredie atď.

Významní interpreti[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podľa Butlera (2006:33) použitie termínu EDM "sa stáva čoraz viac bežnejšie medzi fanúšikmi v súčasných rokoch. Počas 80. rokov, najbežnejší záchytný termín pre EDM bol house music, kým techno sa stal rozšírenejší počas prvej polovice 90. rokov. Ako sa EDM stala viac rozmanitešou, avšak, tieto termíny prebrali odkaz na špecifické žánre. Ďalšie slovo, electronica, bolo široko používané v mainstreamovej žurnalistike od roku 1997".
  2. Brewster 2006:354
  3. Reynolds 1999:71. Detroitská hudba až doteraz dosiahla Britské uši ako verzia Chicago housu; [Neil] Rushton a Belleville Three sa rozhodli držať sa slova techno – za účelom určenia Detroitu ako jednoznačného žánru.
  4. Keyboard Magazine, July 1995, roč. 21, čís. 7.
  5. Explore music…Genre: Hi-NRG. Allmusic, [cit. 2009-07-20].
  6. BOGDANOV, Vladimir. All music guide to electronica: the definitive guide to electronic music. [s.l.] : Backbeat Books, 2001. (4.) [Cit. 2011-05-26]. Dostupné online. ISBN 0879306289. S. 582.
  7. Rietveld 1998:125
  8. Sicko 1999:28
  9. CRITZON, Michael. Eat Static is bad stuff. Central Michigan Life, 17. september 2001. Dostupné online [cit. 2007-08-12]. Archivované 2016-05-24 z originálu.
  10. HAMERSLY, Michael. Electronic Energy. The Miami Herald, 23. marec 2001, s. 6G.
  11. SCHOEMER, Karen. Electronic Eden. Newsweek, 10. február 1997, s. 60.
  12. Brewster 2006:340–359
  13. Cosgrove 1988a.
  14. Sicko 1999
  15. Reynolds 1999:12–40

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Techno na anglickej Wikipédii.