Vakomyš hrubochvostá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vakomyš hrubochvostá

Vakomyš hrubochvostá
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Sminthopsis crassicaudata
(Gould, 1844)
Synonymá
Phascogale crassicaudata
Sminthopsis crassicaudata centralis
Sminthopsis crassicaudata crassicaudata
Sminthopsis crassicaudata ferruginea

Rozšírenie
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vakomyš hrubochvostá (lat. Sminthopsis crassicaudata) je druh z čeľade kunovcovité. K jej typickým znakom patrí zosilnený chvost a pomerne veľké uši.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

V suchších oblastiach v celej južnej polovici Austrálie, v riedkych lesoch a savanách, ale i v stepných a púštnych oblastiach austrálskeho vnútrozemia. Chýba však v blízkosti juhoaustrálskeho pobrežia.

Základné dáta[upraviť | upraviť zdroj]

Dĺžka vakomyši hrubochvostej je 6 až 9 cm, hmotnosť 10 až 20 g.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Je pomerne hojným druhom vakomyši. Populácia v suchých oblastiach austrálskeho vnútrozemia a Eyreovho polostrova veľmi silno kolíše podľa množstva dažďových zrážok a potravinových zásob. Hrubý chvost je tukovým zásobníkom, ktorý je odbúravaný v zime alebo v období dlhšieho sucha.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Burbidge, A., Robinson, T., Ellis, M., Dickman, C., Menkhorst, P. & Woinarski, J. 2016. Sminthopsis crassicaudata. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T40541A21948539. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T40541A21948539.en. Prístup 21. február 2019.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vakomyš tlustoocasá na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]