Veronica Cartwrightová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veronica Cartwrightová
v roku 2022
Celé menoVeronica Cartwright
Narodenie 20. apríl 1949 (75 rokov)
Bristol, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1958 – súčasnosť
ManželRichard Gates (1968 – r.1972)
Stanley Goldstein (1976 – r.1980
Richard Compton (1982 – 2007; jeho smrť)
Deti1

Veronica Cartwright (* 20. apríl 1949, Bristol, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je americká herečka britského pôvodu. Je známa tým, že sa predovšetkým objavuje v sci-fi a hororových filmoch a získala množstvo ocenení vrátane troch nominácií na Primetime Emmy Award. Jej mladšia sestra je herečka Angela Cartwright. Svoju hereckú kariéru započala ako detská herečka, vo filmoch Hodina deťom a Vtáci.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Cartwrightová sa narodila v Bristole v Anglicku a vyrastala v Los Angeles. Jej rodina do USA emigrovala krátko po narodení jej mladšej sestry, herečky Angely Cartwrightovej.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1958 sa začala jej kariéra detskej herečky rolou vo filme In Love and War. V roku 1961 si zahrala po boku Shirley MacLaine a Audrey Hepburn vo filme Hodina deťom. V roku 1963 si zahrala vo filme Vtáci. Oba filmy získali komerčný úspech. Po boku hercov ako Donald Sutherland a Jeff Goldblum, si zahrala vo filme Invázia zlodejov tiel, z roku 1978. O rok neskôr, bola obsadená do role Lambertovej, vo filme Votrelec, ktorý mal premiéru v roku 1979. Cartwrightová bola pôvodne obsadená do hlavnej úlohy, Ellen Ripley ale režisér filmu ju krátko pred začatím natáčania nahradil Sigourney Weaver. Za svoj herecký výkon vo filme obdržala Cartwrightová herecké ocenenie Saturn Awards. Svoju druhú nomináciu na Saturn Awards, získala za svoj herecký výkon vo filme Čarodejnice z Eastiwcku, z roku 1987.

Cartwrightová sa objavila aj vo viacerých televíznych seriáloch, ako napríklad Akty X, Chicago Hope, Will & Grace, Sudkyňa Amy, Odpočívaj v pokoji a iné. Cartwrightová získala tri nominácie na cenu Emmy, jednu za jej herecký výkon v televíznom seriály Pohotovosť z roku 1997 a dve za herecký výkon v televíznom seriály Akty X v rokoch 1998 a 1999.

V roku 2001 stvárnila vedľajšiu úlohu v paródii Scary Movie 2 a vedľajšiu úlohu stvárnila aj vo filme Medové týždne, z roku 2003 kde stvárnila matku Brittany Murphy. V roku 2007 si zahrala vo filme Invázia, ktorý bol natočený na motív filmu Invázia zlodejov tiel z roku 1978, v ktorom si sama Cartwrightová zahrala.

V roku 2019 hosťovala v televíznom seriály Sabrinine mrazivé dobrodružstvá.

Cartwrightová sa venovala aj divadelnému herectvu a za viaceré divadelné úlohy získala pozitívne recenzie. Je držiteľkou ocenenia Drama-Logue Awards za najlepšiu herečku, za rok 1984.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Cartwrightová bola tri krát vydatá. Z jej tretieho manželstva sa jej narodil syn. Carthwrightová je vdova, jej manžel zomrel v roku 2007.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Veronica Cartwright na anglickej Wikipédii.