Vivat Slovakia (počítačová hra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vivat Slovakia
Základné informácie
Autor/VývojárTeam Vivat
VydavateľTeam Vivat
Žánerakčná adventúra
PlatformaMicrosoft Windows
Vekové požiadavky16+
Ďalšie odkazy
Web stránka hryvivatslovakia.sk

Pozri aj Videoherný portál

Vivat Slovakia je slovenská akčná počítačová hra, prvá s otvoreným svetom vytvorená a vyvíjaná Teamom Vivat. Projekt bol ohlásený v roku 2019 ako demo verzia Vivat Sloboda. Hra oficiálne vyšla do predbežného prístupu na službe Steam dňa 18. apríla 2024, plná verzia hry je očakávaná v priebehu roku 2024.[1] V hlavnej úlohe Milan Droška[2] (Marián Labuda ml.) ako policajt v utajení so zámienkou taxikára sa priamo stýka so zločincami. Hra je vytvorená na základe skutočných udalostí divokých 90. rokov 20. storočia.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

A – Side[upraviť | upraviť zdroj]

A – Side je prvá polovica dostupného príbehu. V tejto časti hry sa hráč oboznamuje s prvkami hry a jej ovládaním. Hra začína ešte počas socializmu, kde sa hráč učí strieľať. Po úspešnom dokončení tohto prológu sa hráč dostane do odhadovaného roku 1993 po rozpade Česko-Slovenska, kde hra začína uvítacou scénou a uvedením do deja. Po jej skončení sa hráč ocitne vo vozidle Smola Classic Taxi (Škoda 120L) a dej sa začína. Hra je bohatá na vtipné hlášky.

B – Side[upraviť | upraviť zdroj]

B – Side je v aktívnom vývoji.

Herný svet[upraviť | upraviť zdroj]

Hra sa odohráva vo fiktívnej Bratislave. Tento svet je zmenšený a má približne 10 štvorcových kilometrov. V tomto svete sú aj rôzne narážky a napodobeniny skutočných budov a firiem, ako napríklad Kamzík, Prior s hotelom Kyjev a podobne. Všetky modely budov sú vlastnoručne vytvorené.[3] Hra je s otvoreným svetom (angl. open-world), čo znamená, že sa hráč môže voľne pohybovať po mape.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Milan Droška[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč sa po spustení hry ocitá v roli holohlavého tridsiatnika, ktorý pracuje pre STS (Slovenská tajná služba, fiktívna SIS), no ako krytie využíva funkciu taxikára, ktorá mu umožňuje priamy styk so zločincami (napríklad "Ceco").

Laura[upraviť | upraviť zdroj]

Laura je investigatívna novinárka, ktorá rada píše články o Bratislave a jej problémoch. Hráč sa s ňou stretáva hneď v prvej misii príbehu (Ovce treba strihať). Postave požičala hlas Kristína Svarinská.[4] Postupne ale začína tušiť, že Milan nie je len taxikár, ale ten sa stále z toho vyhovára.

Ceco[upraviť | upraviť zdroj]

"Ceco" je prezývka rómskeho občana vo svojich tridsiatkach. Postavu prvýkrát hráč stretne po zobratí tajných spisov z "Ovčiarskeho ústavu". Po nastúpení do auta má nechutné, ba až sexistické narážky a správa sa k Milanovi neslušne. Po príchode do destinácie si od Milana vypýta 200 Sk, ktoré mu dá a on následne vystúpi. Milan hneď na to podá hlásenie dispečérke, ktorá prejde policajné záznamy. Postave požičal hlas raper Čavalenky. [5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Navštívte virtuálnu Bratislavu 90. rokov: Očakávaná hra Vivat Slovakia práve vyšla, toto ponúka. Aktuality.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2024-04-18. Dostupné online [cit. 2024-04-25].
  2. O hre » Vivat Slovakia | videohra z divokých 90. rokov [online]. [Cit. 2024-04-24]. Dostupné online.
  3. REFRESHER. Tvorcovia „slovenského GTA“ Vivat Slovakia: Dabing nás nestál veľa. Keby sme mali viac času, grafika a animácie by boli krajšie [online]. refresher.sk, [cit. 2024-04-24]. Dostupné online.
  4. Steam :: Vivat Slovakia :: 🎙️Kristina Svarinska records voicelines for the game Vivat Slovakia [online]. store.steampowered.com, 2024-03-28, [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. https://store.steampowered.com/news/app/2132690/view/4178852229359702566

Externé zdroje[upraviť | upraviť zdroj]